This is a free Purot.net wiki
  • View:

thaimaa

thaimaa

THAIMAA

Yleistä tietoa Thaimaasta:

 

Yleistietoja: 

Valtio:

Thaimaa

Virallinen nimi:

Thaimaan kuningaskunta

Englanninkielinen nimi:

Thailand

Pääkaupunki:

Bangkok

Pinta-ala:

513 120 km²

Asukasluku (2005):

64 186 000

Suurimmat uskontokunnat:

buddhalaiset, muslimit, kristityt

Itsenäistynyt vuonna:

1350

Viralliset kielet:

thai

Puhutuimmat kielet:

thai (siam), lao, kiina, malaiji, khmer

Englanninkielinen nimi:

Thailand

Etäisyys Helsingistä:

7749 km

Lentoaika-arvio:[1]

9h 30min

Rahayksikkö:

baht

Valuuttakurssi (1 EUR):

39,31 THB


 

Thaimaa, entiseltä nimeltään Siam, on nykyään suomalaistenkin suosima matkakohde.

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Thaimaan pääkaupunki on värikäs Bangkok jonka väkiluku on yli 8 miljoonaa.

Thaimaa on jo vuosituhansia ollut asutettuna ja väestöpohja on suurelta osin kiinasta kotoisin.

Koko Thaimaan asukasluku on hieman yli 67 miljoonaa, jolloin se on maailman 20. väestörikkain maa.

Thaimaan virallinen kieli on thai mutta etenkin turistien suosimilla alueilla pärjää englanniksi.

76:een provinssiin jakautuvan Thaimaan ja sen hallintomuoto on perustuslaillinen monarkia.


 

Thaimaan aikavyöhyke:

Aikavyöhyke:

GMT +7

Aikaero Suomeen:

+5

 

1. Luonnonolot ja Ilmasto Thaimaassa

Phuketissa ja muuallakin Thaimaassa Andamaanien meren puolella esiintyy myrskyjä ja meressä on voimakkaita virtauksia erityisesti monsuunien aikana, toukokuusta joulukuuhun. Thaimaan merialueilla esiintyy meduusoja, joiden pistot voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia.

Syys-joulukuussa esiintyy rankkasateita koko maassa, jotka voivat aiheuttavat vakavia tulvia, mutavyöryjä ja vaikeuttaa matkustamista näillä alueilla. Etelä-Thaimaassa näitä voi esiintyä myös maalis-huhtikuussa.

Sääolosuhteita voi seurata Thaimaan meteorologisen laitoksen kotisivulta www.tmd.go.th/en.

Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä. Alueella tapahtuvat merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.


 

2. Matkustusturvallisuus

 

Ajottain levotonta, matkustajan on syytä seurata Suomen Thaimaan suurlähetystön tiedotteita. Nettiosoite: http://www.finland.or.th/, Suurlähetystö / ulkoministeriö kehoittaa tekemään matkustusilmoituksen ohjeet saat esim. thaimaan suurlähetystön sivuilta.

 

Rokotus- terveysviranomaisten ohjeita:

Keltakuume

Maassa ei esiinny keltakuumetta (ks. «Keltakuume»10). Todistus rokotuksesta vaaditaan kuitenkin 1 vuotta täyttäneiltä matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa keltakuumetta esiintyy (ks. kartassa «Afrikan sekä Väli- ja Etelä Amerikan maat, joille WHO suosittelee keltakuumerokotuksen ottamista»12 merkityt maat). Vaatimus koskee myös välilaskua ko. maissa. Koska Suomessa ei esiinny keltakuumetta, ei suoraan Suomesta saapuva tarvitse rokotustodistusta.

Malaria

Malariariski vaihtelee suuresti alueittain, mutta on yleensä ottaen pieni. Malariaa ei ole suurissa kaupungeissa eikä turistialueilla ja riski on vähäinen maan keskiosassa, Malakan niemimaalla ja saarilla turistialueiden ulkopuolella (esim. Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua Hin, Cha-Am, Pattaya, Phuket, Krabi, Koh Samui, Koh Chang, Koh Phangan, Phan Thiet). Lääke-ehkäisyä ei tarvita oleskeltaessa vain suurissa kaupungeissa tai rantalomakohteissa eikä esimerkiksi retkillä Kwai-joen sillalle.

Maaseudulla erityisesti Myanmarin (entisen Burman) ja Kambodzan raja-alueiden läheisyydessä on tartuntavaara ympäri vuoden. Enimmäkseen esiintyy P. falciparum -malariaa. Lähellä Kambodzan ja Myanmarin rajoja on raportoitu meflokiini- ja kiniiniresistenssiä. Oleskeltaessa yli viikko metsäalueilla Kambodzan ja Myanmarin rajaseuduilla estolääkitykseksi suositellaan doksisykliinia tai atovakoni + proguaniilia (Malarone). Oleskeltaessa yli viikko maaseudulla muualla riskialueilla suositeltava estolääkitys on meflokiini (Lariam) (ks. «Malarian ehkäisy»11) tai atovakoni + proguaniili (Malarone) (ks. «Malarian ehkäisy»11) tai doksisykliini (ks. «Malarian ehkäisy»11).

Kaikille suositeltava rokotesuoja

Kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT) (ks. «Jäykkäkouristus ja kurkkumätä»4), MPR (ks. «Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko»5), hepatiitti A (ks. «Hepatiitti A»6)

Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja

Hepatiitti B (ks. «Hepatiitti B»7), Japanin aivotulehdus (ks. «Japanin aivotulehdus»16) (tartuntavaara maaseudulla koko maassa ympäri vuoden, suurin tartuntavaara touko-lokakuussa erityisesti pohjoisessa), kolera (ks. «Kolera»13), lavantauti (ks. «Lavantauti»8)

4.Matkustaja on vastuussa itsestään

Matkailija vastaa itse omasta matkapäätöksestään ja turvallisuudestaan. Ulkoministeriö neuvoo ja palvelee matkustusturvallisuusasioissa. Ministeriön matkustustiedotteissa annetaan perustietoja yleisestä turvallisuustilanteesta ja paikallisolosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle. Liikkumisvapaus on suomalaisen perustuslaillinen oikeus, eikä ulkoministeriö voi kieltää ketään matkustamasta, vaikka kohdemaassa olisi sotatila, maanjäristys tai hurrikaanikausi.Kohdemaan viranomaiset sen sijaan voivat asettaa matkustamiselle rajoituksia ja kieltoja.

Alle on listattu pähkinänkuoressa neuvoja, joihin on hyvä perehtyä ennen Thaimaan matkaa. Tarkemmat tiedot löytyvät matkustustiedotteestamme. Ministeriön ja suurlähetystön antamien tietojen lisäksi kannattaa seurata paikallista mediaa.

Neuvoja:

Kriisin sattuessa noudata paikallisviranomaisten ja matkaoppaan ohjeita

1. Ota kattava matkustajavakuutus ennen matkalle lähtöä. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Hoitoa ei välttämättä edes aloiteta ennen vakuutusyhtiön vahvistusta tai etukäteismaksua. Maksajan selvittyä hoito on hyvätasoista.

3. Thaimaassa esiintyy luonnonmullistuksia sekä levottomuuksia, vastaavien tapahtumien varalta suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen Suomen ulkoministeriöön ja/tai suurlähetystöön. Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen sekä matkan aikana voimassa olevien yhteystietojen antamista hätätapauksia ja kriisitilanteita varten. Tiedot voi antaa tekstiviestinä, netti-ilmoituksena, sähköpostitse, faksilla tai postitse.http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=36581&contentlan=1&culture=fi-FI

Suosittelemme jättämään yhteystiedot, matkasuunnitelman sekä vakuutus- ja passitiedot myös yhteyshenkilölle kotimaassa. Yhteyshenkilön tiedot on hyvä tallettaa matkapuhelimeen, lompakkoon tai sähköpostiin ICE-merkinnällä (in case of emergency)

4. Thaimaahan matkustavalla tulee olla voimassaoleva passi. Sen tulee olla voimassa kuusi kuukautta maahan saapuessa sekä maassa oloaikana. Ota passistasi kopio ja/tai skannaa se sähköpostiisi. Passi ja muut arvoesineet tulisi säilyttää tallelokerossa. Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi ajoneuvoa vuokrattaessa.

5. Suomen passilla matkustavat voivat saapua Thaimaahan ilman viisumia. Maahan saavuttaessa passiin leimataan saapumisleima, jossa mainitaan kuinka pitkään Thaimaassa saa oleskella. Kansainvälisten lentokenttien kautta saavuttaessa aikaa myönnetään enintään 30 päivää. Maarajoilla lupa myönnetään enintään 15 päiväksi. Leimamerkinnät kannattaa aina tarkistaa. Viisumin ylitysmaksu on 500 thb/päivä.

Lisätietoja Thaimaan viisumista ja muista oleskeluluvista voi tiedustella Thaimaan suurlähetystöstä Helsingissä, www.thaiembassy.fi puhelin 09-612 26410.

6. Muista ottaa mukaasi tarvitsemasi lääkkeet ja tarkista rokotukset hyvissä ajoin ennen matkaa. Thaimaassa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta ja malariaa, joten hyttysiltä on syytä suojautua.

7. Liikenne on suurin riski myös Thaimaassa. Erityisen varovainen kannattaa olla moottoripyörällä liikkuessa. Liikenne on vasemmanpuoleista ja varsin poikkeavaa Suomeen verrattuna.

8. Ota itsellesi talteen luottokorttiesi numerot sekä puhelinnumerot, joihin ilmoitetaan niiden katoamisesta. Älä pidä kaikkia rahojasi ja luottokorttejasi samassa paikassa. Luottokortit ovat yleisiä maksuvälineitä Thaimaassa, myös raha-automaatteja on runsaasti.

9. Maassa maan tavalla – noudata paikallisia lakeja ja maan tapoja. Huumausainerikoksiin niin kuin myös kuninkaan arvosteluun suhtaudutaan vakavasti.

10.Thaimaan ilmasto on rankka elimistölle. Muista juoda riittävästi alkoholittomia nesteitä, pysyttele keskipäivän aikaan mieluiten varjossa ja käytä vahvoja suojakertoimia.

Kannattaa myös muistaa, että Thaimaan turistikohteissa esiintyy näpistyksiä ja huijauksia. Huijareiden esittämiin tarinoihin pätee sanonta "mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta on yleensä liian hyvää ollakseen totta".

5. Uskonnot,kulttuuria ja tapakulttuuria

Thaimaan väestöstä suurin osa on theravada-buddhalaisuutta harjoittavia thaimaalaisia. Buddhalaisuskonnon lempeys näkyy ihmisten ainutlaatuisessa ystävällisyydessä. Toisaalta maassa asuu myös paljon ulkomaalaisia, jotka tuovat oman värikkään lisänsä katukuvaan. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki elävät hyvässä sopusoinnussa keskenään.

Thaimaa tunnetaan hymyjen maana. Thaimaalaiset tuntuvat todellakin hymyilevän taukoamatta. Useimmiten hymy kuvastaakin ystävällisyyttä ja on tervehdys. Mutta thaimaalainen myös hymyilee ollessaan hämillään tai ongelman edessä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa todeta paikalliseen tapaan mai pen rai, eli mitäpä tuosta, sillä paikallisessa kulttuurissa toisen loukkaamista tai nolaamista eli kasvojen menetystä tulee välttää.

Thaimaalaiset tervehtivät wai-eleellä, liittämällä kädet kämmenet vastakkain eteen rintakehän korkeudelle ja kumartavat. Tätä kaunista tervehtimistapaa voivat myös ulkomaalaiset käyttää, mutta tervehtiä voi myös hymyllä ja pään nyökkäyksellä. Tärkeintä on olla kohtelias ja vastata tervehdykseen.

Kuninkaallinen perhe on Thaimaassa suuresti arvostettu ja kunnioitettu. Kuninkaan ja kuningattaren syntymäpäivät ovat paikallisia vapaapäiviä. Myös ulkomaalaisten tulee aina muistaa suhtautua kunnioituksella kuninkaalliseen perheeseen.

Sanuk-sana on thaimaalainen käsite, joka tarkoittaa hauskanpitämistä ja hyväntuulisena olemista. Thaimaalaiset pyrkivät näkemään asioissa hyvät puolet ja etsivät aina positiivisuutta elämäänsä.


 

6. Thaimaan luontovetovoimaa ja tärkeimmät matkailualueet:


 

TcarteGeo.jpg
Thaimaa on kiehtova maa, joka tarjoaa kaikkea buddhalaistemppelistä, eksoottisista eläimistä ja kauniista saarista kilometrejä pitkiin hiekkarantoihin. Maalla on mielenkiintoinen historia ja ainutlaatuinen kulttuuri. Lisäksi pääkaupunki Bangkok tarjoaa kaikkea, mitä suurkaupungilta voi toivoa. Matka Thaimaahan on ainutlaatuinen kokemus.

Thaimaa muodostuu viidestä alueesta: pohjoinen, koillinen, itä, keskiosa ja etelä. Nämä alueet on jaettu eri provinsseihin. Jokainen provinssi on ainutlaatuinen sekä kulttuurillisesti, historiallisesti että maisemallisesti. Thaimaassa voit kokea kaikkea pohjoisen vuorista ja villieläimistä maan keskiosan tasankoihin ja etelän upeisiin rantoihin ja saariin.

Pohjois-Thaimaa
Ensimmäinen todellinen thaikuningaskunta perustettiin nykyiseen Pohjois-Thaimaahan. Tässä osassa Thaimaata on koskematonta luontoa, laajoja vuoristoja, vesiputouksia ja upeita maisemia. Pohjoisen vuoristoalueella asuu suuri osa Thaimaan vuoristoheimoista. Tällä alueella voit kokea perinteistä thaikulttuuria.

Koillis-Thaimaa
Koillis-Thaimaa tunnetaan Isan-alueena. Täällä perinteet kuuluvat edelleen arkielämään ja elämänrytmi on huomattavasti hitaampi muuhun Thaimaahan verrattuna. Alue on tunnettu muun muassa maukkaasta ruoasta, arkkitehtuurista sekä ystävällisistä ihmisistä. Vanhoissa temppelinraunioissa näkyy ja tuntuu laosilaisten ja khmerien vaikutus.

Keski-Thaimaa
Keski-Thaimaassa sijaitsee maan pääkaupunki Bangkok. Jokiverkostot ja kanaalit tekevät tästä alueesta Thaimaan tuottavimman osan, jossa on suuria riisi-, sokeriruoko- ja hedelmäviljelmiä. Täällä on eräät maan vanhimmista asutusalueista ja upeimmista temppeleistä.

Itä-Thaimaa
Thaimaan itäosissa on vehreää luontoa ja runsaasti eläimiä. Täällä voit tutustua Thaimaan hieman rauhallisempiin osiin ja nauttia perinteisistä pienistä maalaiskylistä, hurmaavista rannoista, laguuneista ja saarista.

Etelä-Thaimaa
Thaimaan lahden ja Andamanmeren rajaama etelä on rantaihmisen paratiisi. Etelä-Thaimaa on monien suosikki upean luonnon, lukuisten saarien, ihanan ilmaston ja ystävällisten ihmisten takia. Täällä maailma tuntuu rauhalliselta ja tyyneltä. Matkat Thaimaahan löydät tämän sivun oikeasta laidasta.

Näe ja koe Thaimaa
Thaimaassa on runsaasti aktiviteettejä, festivaaleja ja nähtävyyksiä. Täällä voit kokea kaikkea perinteisistä buddhalaisista festivaaleista villeihin thaimaalaisen uudenvuoden juhlintoihin ja upeisiin luonnonpuistoihin. Voit harrastaa kaikenlaisia aktiviteettejä kuumailmapallolennoista leijalautailuun, golfista thainyrkkeilyyn sekä nauttia ylellisistä kylpylähoidoista.


 

7. Thaimaan kartta


 

thaimaa-phuket-sijainti-kartta-matkaoppa


 

lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/

http://www.finland.or.th/

http://www.matkaoppaat.com/

http://www.travellink.fi/

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

An attentiongrabbing dialogue is worth comment. I believe that you must write extra on this subject, it won't be a taboo topic but typically persons are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers
anonymous   (13.04.2017 03:18)
  Reply

Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I'll bookmark your website and take the feeds alsoI'm happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .
anonymous   (25.08.2016 02:45)
  Reply