This is a free Purot.net wiki
  • View:

Tasmania

Sisältöalue

TASMANIA

Australialle kuuluva saari.  Australian osavaltio.

Pinta-ala: 90 758 km, josta maa-ala 68 332 km²

Valtiomuoto: osavaltio (Australia: parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia)

Väkiluku: 507 626

Valuutta: Australian dollari (AUD)                               

Uskonto: Kristinusko, uniaikauskomukset

Pääkaupunki: Hobart

Korkein huippu: 1 617 metriä korkea Mount Ossa

Aikavyöhyke UTC+10 (+11 kesäaika)

 

Tasmaniaa kutsutaan Australian Norjaksi, johtuen selkeistä vuodenajoista, haasteellisista vuorista, kirkasvetisistä järvistä ja laaksoista. Suuri osa saarta on Unescon maailmanperintökohdetta. Pääkaupunki Hobart sijaitsee etelääkin etelämpänä eli Tasmanian etelärannikolla.

 

HISTORIA JA ASUKKAAT

Tasmania oli vielä n. 25 000 – 40 000 vuotta sitten maayhteydessä Australiaan ja tähän aikaan ensimmäiset ihmiset tulivat Tasmaniaan. Veden pinta erotti kuitenkin nousunsa myötä Tasmanian noin 12 000 vuotta sitten. Erottumisen myötä Tasmanian alkuperäisväestö lähti kehittymään eri suuntaan kuin Australian aboriginaalit. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että Tasmanian kansa jopa taantui erottumisen myötä. He olivat pitkään maailman alkukantaisimmaksi vajonnut kansa. He elivät täydessä eristäytyneisyydessä.

1820-luvun lopussa alkoi Tasmaniassa mustaksi sodaksi kutsuttu sota. Sodan seurauksena lähes koko alkuperäisväestö hävisi. Vuonna 1842 nykyinen pääkaupunki Hobart sai kaupungin oikeudet.

Vuonna 1842 vankien siirto saarelle oli huipussaan. Kyseisenä vuonna Tasmaniaan kuljetettiin Isosta-Britanniasta 5 329 vankia. Vuonna 1856 nimitys Van Diemenin maa jäi pois käytöstä ja nimi vaihdettiin virallisesti Tasmaniaksi. Tasmaniasta tuli osa Australiaa sen itsenäistyttyä vuonna 1901.  Ennen itsenäistymistään Tasmania kuului ensin Uuteen Etelä-Walesiin, jonka jälkeen se oli itsenäinen kolonia vuodesta 1825 eteenpäin.  

Valtaosa Tasmanian asukkaista on syntynyt Australiasta. Väestö on keskittynyt pääosin saaren pohjois- ja koillisosiin ja siellä etenkin kaupunkeihin.  Suurin osa saaren väestöstä on brittiläistä alkuperää. Aboriginaalien määrä on noin 3,5%  väestömäärästä. Noin 93% väestöstä puhuu englantia. Seuraavaksi käytetyimmät kielet ovat italia, saksa ja kiina.

 

MAANTIEDE

Tasmania on vuoristoista aluetta. Suurin osa maaperästä on hapokasta ja vähäravinteista. Saaren kaakkoisosissa sijaitsevat Tasmanian erämaat ovat lähes asumattomia ja ne ovat yksi UNESCOn maailmanperintöluettelon suojelukohteita. Saaren korkein huippu on 1 617 metriä korkea Mount Ossa. Saaren keskiosissa, ylängöillä on noin 4 000 kohtalaisen matalaa järveä. Näistä useat ovat vesivoimaloita varten rakennettuja tekojärviä.  Saarelta löytyy kaksi jokijärjestelmää.

 

TASMANIAN TUHOLAINEN

Saaren kuivissa metsissä elää pussiahma (Sarcophilus harrisi), jota tavataan tätä nykyä ainoastaan Tasmanian saarella. Laji on tällä hetkellä erittäin uhanalainen ja sen myötä rauhoitettu. Vielä 1800- luvulla tästä, Tasmanian tuholaisenakin tunnetusta pussipedosta, maksettiin tapporahaa. Eläimen aiheuttama haitta oli merkityksellistä sen erityisesti kanaloissa tekemien suurten tuhojen vuoksi. Laji oli jo elpymässä, mutta tällä hetkellä sitä uhkaa erityinen kasvainsairaus. Sairaus on tutkijoiden mukaan tappanut jopa 90%  kannasta alueilla (esimerkiksi Lake St. Clair - Bronte Park), joilla pussiahman esiintyneisyys on tiheintä. Narawntapun kansallispuistoon sairaus ei vielä ole levinnyt ja ”tasmanianpiruja” on lisäksi turvassa myös joissakin villieläinpuistoissa ja eläintarhoissa. Tällä on suuri merkitys, sillä tämän lajia uhkaavan kasvainsairauden aiheuttajaa ei uutterasta tutkimustyöstä huolimatta vieläkään tunneta.

 

MATKUSTAMINEN AUSTRALIAAN; turvallisuus, matkustusasiakirjat, terveys ja vakuutukset

Australia on Suomen Ulkoministeriön mukaan turvallinen matkailumaa ja tämä koskee myös Tasmaniaa Australian osavaltiona. Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus. Kaikenkattavaa matkavakuutusta suositellaan myös.


Australiaan matkustavien täytyy hankkia etukäteen viisumi. Viisumin voi hankkia kätevästi netistä osoitteesta http://www.immi.gov.au/e_visa/evisitor.htm. Pidempiaikaisista viisumeista tietoa löytyy verkkosivulta www.immi.gov.au.

Tällä hetkellä Kurkkumätä- Jäykkäkouristus on kaikille suositeltava rokotesuoja. Harkinnanvaraisena suositellaan riskinarvion perusteella Japanin aivotulehdus- rokotussuojaa.  
Japanin aivotulehdusta esiintyy Australiassa todennäköisesti ympäri vuoden vain Islands of Torres Straitin alueella. Lähde: rokote.fi

AUSTRALIALAINEN JA TASMANIALAINEN ELÄMÄNTAPA

Australialaisten elämäntapa on hyvin lähellä englantilaisia. Tämä tietenkin selittyy sillä, että suurin osa väestöstä on brittiläistä alkuperää. Australialaiset pitävät kriketistä ja jalkapallosta. Australialla on toki erilaisen ilmastonsa takia aivan oma kulttuurinsa ja se onkin hyvin aikaisessa vaiheessa, samantyyppisistä mieltymyksistä huolimatta, lähtenyt kehittymään aivan omaan suuntaansa. Australiassa on ilmaston vuoksi paljon karjataloutta ja pitkien välimatkojen vuoksi tarvitaan aivan erityisiä karjapaimenia. Pitkät välimatkat vaikuttavat myös lasten koulunkäyntiin. Maassa osa lapsista käy koulua radion välityksellä, koska koulumatkat muodostuisivat satojen km:n mittaisiksi.

Tasmanialainen elämänmeno on rauhallista ja ”kaikki tuntevat kaikki”. Koko saarella on vain osa siitä väkimäärästä yhteensä, joka asuttaa Australian suurimpia kaupunkeja, joten maaseudulla ollaan! Tasmania on myös selkeästi köyhempi alue, kuin pääsaari.

Liikennettä, palveluita ja kulttuuritarjontaa on vähemmän, mutta luontoa, asumistilaa ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia runsaasti enemmän.

Saaren ilmasto on lauhkea mutta sää Tasmaniassa voi olla hyvinkin oikukas, jopa kesällä saattaa vuorissa tulla lunta. Kesät ovat leutoja, talvet viileitä, mutta lumiraja on vasta 1400 metrissä talviaikaan (kesä-elokuussa).

 

TASMANIAN LUONTO JA KAUPUNGIT

Tasmaniassa sinua odottavat laajat, jylhät erämaat, upeat maisemat ja kiehtovat villieläimet (kenguruita ja koaloita on paljon!). Samaan aikaan Tasmania tarjoaa urbaania kaupunkikulttuuria, jossa näkyvät sekä historian tuulet että tämän hetken trendikkäimmät vaikutukset. Tasmania on kaiken kaikkiaan täysin uniikki vierailukohde!

Voit esimerkiksi mennä vaeltamaan metsiin, pyöräillä, meloa koskissa tai killua kajakissa villin, rauhallisen ja välistä ankarankin luonnon keskellä! Paras paikka mennä "bushwalking"-metsävaellukselle on saaren keskiosassa 65 kilometrin mittainen Overland Track, joka kulkee Cradle Mountain Lake St Clare National Parkin halki. Vaellus kestää kuusi päivää ja on mahtava luontokokemus. Täällä on kuitenkin syytä varautua hyvinkin vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Tasmanian itärannikolta löydät pitkän vanan koskemattomia hiekkarantoja, poukamia ja runsaasti mahdollisuuksia bushwalk-vaelluksiin. Kannattaa myös ehdottomasti käydä ihailemassa upeita, lähestulkoon vaaleanpunaisia graniittijyrkänteitä, joista Freycenet National Park- kansallispuisto on erityisen tunnettu. Kansallispuiston löydät läheltä Coles Bayn pikkukaupunkia Tasmanian itärannikolla.

Koko saaren itärannikko on täynnä ihastuttavia pikkukaupunkeja, hiekkarantoja ja silmiähiveleviä näkymiä jylhästä - ja monin paikoin todella kivikkoisesta - rannikosta. Freycenetin kansallispuiston lisäksi paikan kohokohtia ovat kaunis Wine Glass -lahti sekä toinen kansallispuisto, Mt William, joka sijaitsee koillisrannikolla.

Tasmanian pääkaupunki Hobart on yksi itärannikon nähtävyyksistä. Tässä Australian toiseksi vanhimmassa kaupungissa on runsaasti historiallista charmia, mutta myös paljon trendikkäitä kuppiloita, railakkaita festivaaleja ja tyylikkäitä baareja. Kaupungin sijainti Mt Wellingtonin ja meren läheisyydessä antavat sille oman lisänsä, ja jos mielit koko päiväksi meren rantaan, on silloin reissu upealle Seven Mile Beachille paikallaan! Tasmanian reissulla kannattaa myös poiketa saaren kaakkoisosassa sijaitsevaan Port Arthuriin, joka on historiallinen jäänne niiltä ajoilta, jolloin rangaistusvangit olivat eräitä Australian ensimmäisistä asukkaista. Näinä historiallisina aikoina tässä osassa Tasmaniaa sijaitsi vankien yhdyskuntia

Et ole kokenut "todellista" Tasmaniaa, mikäli et ole käynyt sen läntisessä osassa. Suurin osa tätä aluetta on villiä ja turmeltumatonta, ja sen kaikki paikat eivät todellakaan ole aivan helposti saavutettavissa. Alue on kuitenkin hyvin ainutlaatuinen osa Australiaa, erityisesti koska tältä Tasmanian alueelta - toisin kuin monesta muusta Australian paikasta  - puuttuvat turistit kokonaan. Tämän lounaiskolkan kohokohta on Franklin Gordon Wild Rivers National Park, joka tarjoaa kävijälle muun muassa mahtavaa jokimelontaa, kiipeilyä ja vaellusta. Täällä on myös syviä jokirotkoja ja tiheä viidakko, jonka pohjoisosassa on muutamia hyviä vaelluspolkuja. Ja sitten on vielä mahtava South West National Park, joka täyttää suuren osan lounaista Tasmaniaa. Tätä kansallispuistoa voi luonnehtia ainoastaan sanalla hätkähdyttävä, suureksi osaksi neitseellisen kauniin sademetsänsä ansiosta. Metsässä on jättiläismäisiä kumipuita, ikivanhoja mäntyjä, vehmaita saniaisia ja reheviä sammalia silmänkantamattomiin! Kirsikkana kakussa näet kaukana siintävät lumihuippuiset vuoret, jotka heijastuvat fantastisista vuoristojärvistä.

Tasmania sijaitsee 240 km Australian pääsaaresta etelään.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

kys. ime muunaa
anonymous   (15.09.2017 09:23)
  Reply

Moi💩
anonymous   (24.01.2017 11:43)
  Reply

Moi
anonymous   (23.01.2017 12:50)
  Reply

Moi
anonymous   (20.01.2017 10:40)
  Reply

@anonyymi 👋🏼👩🏼
anonymous   (17.01.2017 12:40)
  Reply

Hyvä tietolähde👍👍👍👍👌🏻💪🏻
anonymous   (17.01.2017 12:39)
  Reply

Moi
anonymous   (17.01.2017 12:38)
  Reply