This is a free Purot.net wiki
  • View:

Papua-Uusi-Guinea

Yleistä

Valtiomuoto: parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Kuningatar: Elisabeth II

Pääkaupunki: Port Moresby

Muita kaupunkeja: Lae, Ukarumpa

Pinta-ala: 462 840 neliökilometriä

Viralliset kielet: englanti, hiiri motu, tok pisin

Suurimmat uskontokunnat: protestantit, katolilaiset, anglikaanit, paikalliset uskonnot

Valuutta: kina

Aikaero: +8 tuntia

 

Matkaturvallisuus

Kannattaa pysyä varuillaan, sillä Papua-Uusi-Guinea ei ole täysin turvallinen maa rikollisuuden rehottaessa tietyillä alueilla. Erityisen varovainen tulee olla osissa Port Moresbyä, Lae'ta ja Mt Hagenia. Sama pätee myös seuraaviin alueisiin: Southern Highlands, Enga, Western Highlands, Chimbu ja Eastern Highlands. Kannattaa pysyä loitolla myös entiseltä Pangunan kaivokselta Bougainvillessä.

 

Suositeltavat rokotteet

Hepatiitti A, hepatiitti B, Japanin aivotulehdus, malarian estolääkitys.

 

Suomella ja Papua-Uusi-Guinealla ei ole sosiaaliturva- tai sairausvakuutussopimusta, joten kattava matkavakuutus tulee hankkia ennen lähtöä.

 

Hyvä tietää

 

Erityisesti tällä alueella matkailijoita kehotetaan pitämään passeistaan hyvää huolta, sillä uuden passin saaminen pitkittää matkasuunnitelmia sekä aiheuttaa lisäkustannuksia, koska Australian, Uuden-Seelannin, Fidzin ja muiden Tyynenmeren saarten ainoat passinantopisteet ovat Australiassa. Sydneyssä passeja myöntää Suomen konsulaatti ja Canberrassa Suomen suurlähetystö.

Papua-Uuteen-Guineaan matkustava saa enintään 60 päivän turistiviisumin saapuessaan maahan.

Huumeiden hallussapidosta, käytöstä ja kauppaamisesta seuraavat rangaistukset ovat vakavia, usein pitkäaikaisia vankeusrangaistuksia.

Homoseksuaalisuus kriminalisoitu ja ja julkisista hellyydenilmauksista saattaa olla seurauksena vankeustuomio.

 

 

 

 

Liikenne

Vaikeakulkuisen maaston takia lentokone on tärkein matkustusväline Papua-Uudessa-Guineassa. Lentokenttiä on peräti 562 (2010 arvio), joista vain 21 on päällystettyjä ja loput enimmäkseen alle kilometrin pituisia maastoon raivattuja tasaisia aukioita. Rautateitä ei ole lainkaan ja päällystettyjä teitä vain alle 3 000 kilometriä. Teistä merkittävin on pohjoisrannikon suurimmat kaupungit keskusylängön asutuskeskuksiin yhdistävä Highlands Highway.Teillä liikennöi yksityisin varoin liikennöityjä ajoneuvoja, tavallisimmin minivaneja jotka toimivat ennaltamääräämättömin aikatauluin kulkevina linja-autoina.

Luonto

Koska Papuan maasto on hyvin vuoristoinen ei teitä juuri ole, vaan paikasta toiseen matkustetaan lentäen tai Sepik -joella laivalla tai kanooteilla. Asian-harrastajille, kuten valokuvaajille, lintutarkkailijoille, perhosten keräilijöille, antropologeille, alkukantaisen taiteen kerailijöille ja vuoristokiipeilijöille Papua Uusi-Guinea tarjoaa uskomattoman laajat ja monipuoliset mahdollisuudet.

Trooppinen ilmasto tarjoaa Papua-Uudessa-Guineassa matkailijat mainiot mahdollisuudet sukellukseen, snorklaukseen, sademetsäretkiin ja muihin eksoottisiin luontoelämyksiin.

Matkustus
Papuaan voit helposti lentää joko Australiasta tai Singaporesta.

 

Paikalliset

Suurin osa väestöstä kuuluu alkuperäiskansoihin, joista osa elää varsin eristynyttä elämää vaikeiden taipaleiden takana. On mahdollista, että saarella on edelleen heimoja, jotka eivät ole olleet kertaakaan kosketuksissa muuhun maailmaan.Papua-Uudessa-Guineassa matkustavan kannattaa varautua yllätyksiin ja pitää huoli turvallisuudestaan. Sekä pääkaupunki Port Moresby että esimerkiksi Bougainville ovat rauhattomassa maineessa ja korruptio yleistä koko maassa.

Kenelle?

Seikkailunhimoisille matkailijoille; Matkailijan tulee kuitenkin varautua lähes kaikkien mukavuuksien ja infrastruktuurin puuttumiseen

Lähteet:

http://www.aktiv-resor.fi/maailman_ympari/tyynimeri/papua_uusi-guinea.php

kilroy.fi

globalis.fi

www.rantapallo.fi/papua-uusi-guinea/

rokote.fi

/ Säde-Tuulia

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username