This is a free Purot.net wiki
  • View:

Barbados

Saari korallien syleilyssä

    Historia

Barbadoksen korallisaari syntyi alle miljoona vuotta sitten mannerlaattojen törmäyksessä Länsi-Intian saaristoon, Etelä-Amerikan pohjoispuolelle. Sen lasketaan kuuluvan Pieniin Antilleihin. Asutusta siellä on ollut ehkä 300-luvulta lähtien. Nimensä se on saanut luultavasti portugalilaisilta, jotka näkivät saarelle tyypilliset "parrakkaat" (los barbados) viikunapuut.  Espanjalaisten ja portugalilaisten käyntien jälkeen saaren otti valtaansa vuosisatojen ajoiksi englantilaiset. He saavuttivat vuonna 1625 viidakoituneen saaren, jolle perustivat sokeriplantaaseja. Niihin tuotiin työvoimaksi rangaistusvankeja ja eteläafrikkalaisia orjia. Barbadosilaiset ovat heidän jälkeläisiään. Orjuus lakkautettiin vuonna 1834. Barbados itsenäistyi vuonna 1966. Turismi ohitti sokerijuurikkaan viljelyn pääelinkeinona vasta 1990-luvulla.

Kulttuuri

Historiansa vuoksi barabadolaisessa kulttuurissa näkyy vaikutteita sekä brittiläisestä että länsiafrikkalaisesta kulttuurista. Barbadosilaisia eli bajaneita kuvaillaan kohteliaiksi, ystävällisiksi, avoimiksi ja suvaitsevaisiksi. He rakastavat hauskanpitoa ja pitävät hyvää huolta vierailijoista, sillä turismi on saaren pääelinkeino. Barbadoksella on noin 285 000 asukasta ja se on yksi maailman tiheimmin asuttuja maita. Brittiläisen koulujärjestelmän ansiosta Barbadoksella on maailman korkein lukutaitoprosentti: 99 %. Elintaso on melko korkea.

Virallinen kieli on englanti. Puhutussa kielessä käytetään paikallista bajan-murretta, jossa on länsiafrikkalaisia piirteitä. Uskonnollisesti valtaosa ihmisistä on protestantteja, joista suurin osa anglikaaneja. Valtiomuoto on parlamentaarinen demokratia, mutta Barbados kuuluu Brittliläiseen Kansanyhteisöön ja sillä on valtiona perustuslaillinen monarkia, eli sen nimellinen hallitsija on Ison-Britannian kuningatar Elisbaeth II.

Kahden kulttuurin vaikutteet näkyvät paitsi jokapäivïsessä elämässä myös esimerkiksi musiikissa, ruuassa, taiteessa, rakennustyylissä ja kadunnimissä. Saarella on myös emomaan tapaan vasemmanpuoleinen liikenne ja siellä harrastetaan muun muassa krikettiä ja pooloa. Kansalliset juhlapäivät liittyvät vanhoihin sokeriplantaasien aikaisiin sadonkorjuujuhliin ja kalastukseen.

Luonto

Saaren luonto on kuvauksellisen kaunis ja monipuolinen: on trooppisia kasveja ja eläimiä, mielenkiintoisia koralleja, jännittäviä luolia ja kilometrikaupalla valkoisia hiekkarantoja. Luontoa voi ihailla kiertelemällä saarta maitse, meritse tai ilmasta käsin. Upeata merenalaista elämää voi tutkia sukeltamalla. Vanhoja trooppisia sademetsiä ja mangrove-soita on jäljellä vain pari. Barbados on naapurisaariinsa verrattuna melko alava, korkein kohta, Mount Hillaby, nousee 336 metrin korkeuteen. Koska saari on muodostunut ainutlaatuisesti suurimmaksi osaksi korallikalkkikivestä, jonka läpi sadevesi suodattuu, on vesi saarella erittäin hyvälaatuista ja hanavettä on turvallista juoda.

Ilmasto on trooppinen: aina lämmin, mutta ei tukalan kuuma viilentävien merituulien ansiosta. Sadekuurot ovat nopeasti ohi ja aurinko paistaakin noin 3000 tuntia vuodessa. Hurrikaankausi kestää kesäkuusta lokakuulle, mutta voimakkaat hurrikaanit ovat saarella harvinaisia. Itärannikolla sataa huomattavasti enemmän kuin länsirannikolla.

Matkustaminen

Barbadokselle voi matkustaa lentäen tai laivalla. Se on turvallinen matkakohde, esimerkiksi rikollisluvut ovat Karibian saarien alhaisimmat. Rokotuksia ei tarvita, jos perusrokotukset voimassa. A-hepatiittirokotus on matkailijalla hyvä olla ja B-hepatiitti tarpeen mukaan. Aurinkosuojan käyttö on tärkeää. Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia, mutta passin tulee olla voimassa vähintään matkan ajan. Valuutta on Barbadoksen dollari, joka on sidottu Yhdysvaltojen dollariin. Yksi BBD on noin 0,39 euroa (kesäkuu 2012). Yhdysvaltain dollari käy maksuvälineenä ympäri saarta. Myös tavallisimmat luottokortit ja matkashekit käyvät. Ostoksia voi tehdä tullivapaasti. Aikavyöhyke on Atlantic Standard Time (AST), eli kello on 6 tuntia Suomen aikaa jäljessä. 

Suurin kaupunki ja saaren kaupallinen keskus on Bridgetown. Se on yksi Karibian vanhimmiasta kaupungeista, jossa vanhat ja modernit rakennukset seisovat rinta rinnan. Sieltä löytyy paljon paitsi historiallisia nähtävyyksiä myös paljon kauppoja ja ravintoloita, kuten myös toiseksi suurimmasta kaupungista Holetownista, joka sijaitsee saaren länsirannalla. Holetownista pohjoiseen löytyy mukava merenrantakaupunki Speightstown, josta voi kävellä rantaa pitkin vaikka Bridgetowniin asti.  Etelärannikon suosituin kohde on St. Lawrence Gap, joka on tunnettu ravintoloistaan ja yöelämästään. Etelärannikolla sijaitsee myös Oistin, jossa voi osallistua suosittuun kalan paistamiseen (Oistins fish fry) varsinkin perjantai-iltaisin.

Etelässä uimarannat ovat suositumpia ja täydempiä, mutta myös länsirannkon rannat kelpaavat jopa monille maailmantähdille. Tällä platinarannikoksikin kutsutulla Karibianmeren puolella onkin luksushotelleja ja golf-kenttiä. Itäisellä Atlantin puolella aallot ja ranta kohoavat korkeammalle ja siksi se on surffareiden ja kiipeilijöiden suoiossa.

Vaikka Barbados on pinta-alaltaan pieni (431 km2), siellä riittää nähtävää ja koettavaa, ellei sitten halua vain löhöillä kookospalmun alla. Turistille elämyksiä tarjoavat esimerkiksi karibialaisen musiikin keinuttavat rytmit, perinteiset ruuat kuten coocoo ja maailman hienoimmaksi kehuttu 1700-luvulta lähtien valmistettu rommi. Muita nähtävyyksiä ovat mm. Harrison's Gave -tippukiviluola, Flower World -puutarha ja Sunbury Plantation, jossa voi aistia palan saaren ja orjuuden historiaa. Samoin sitä voi aistia myös vierailemalla joissakin vanhoista majakoista, sokerimyllyistä tai kirkoista.

 

 

LÄHTEET:

http://www.barbados.org

http://www.funbarbados.com

http://www.kalevatravel.fi/yritys/traveller/2010_01/fi_FI/0110_barbados/

http://www.rokote.fi

http://www.totallybarbados.com

http://www.visitbarbados.com                           

http://www.worldatlas.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbados

 

                                                    Ja se kuuluisin barbadosilainen on....

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username