This is a free Purot.net wiki
  • View:

Japani

Sisältöalue

                                                                    

Yleistä     

Japani on yli 3000 saaresta muodostuva valtio,joka sijaitsee Itä-Aasiassa.Japanista löytyy niin hyvin moderneja suurkaupunkeja kuten myöskin kauniita historiallisia alueita. Maan pääkaupunki on Tokio.

valuutta: jeni   (kansainvälisistä luottokorteista lähinnä Visa, Master card/Eurocard,Diners Club sekä American express ovat hyväksyttyjä palveluissa jotka hyväksyvät luottokorttimaksut)
keskeiset kielet: Japani
aikavyöhyke: UTC+9
valtiomuoto:perustuslaillinen monarkia
keskeiset uskonnot: sintolaisuus sekä buddhalaisuus

Tarvittavat matkustusasiakirjat yms:  suurin osa länsimaiden asukkaista ei tarvitse viisumia Japaniin.Suomen kansalainen saa olla maassa 90 päivää ilman viisumia.Kaikilta matkustajilta vaaditaan kuitenkin voimassa oleva passi.
Japaniin matkustettaessa kannattaa myöskin huomioida, että suomalainen ajokortti ei maassa kelpaa, vaan on oltava kansainvälinen ajokortti jotta siellä voisi ajaa. Myöskin on huomioitava vasemmanpuoleinen liikenne.

Japaniin tultaessa on huomioitava,että maahantuloviranomaisilla maassa on käytössä biometristen tunnisteiden (sormenjäljet ja kasvokuva) kerääminen kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä matkustajilta maahantulotarkastuksen yhteydessä. Mikäli toimenpiteeseen ei suostuta, ei matkustajaa päästetä maahan.

 

 

 

Ilmasto

Japanin ilmasto on lauhkeampaa kuin vastaavilla leveysasteilla Itä-Aasiassa, joka johtuu maan merellisestä sijainnista sekä lämpimistä merivirroista.Japanille ominaista on pitkä kesä, joka etelässä on kuuma ja pohjoisella puolella viileä.Elokuu on kuumin kuukausi. Japanin vuotuiset keskilämpötilat vaihtelevat kuitenkin suuresti.

Ilmastolle tyypillistä ovat  taifuunit, varsinkin elokuun lopulla.Alueet joille taifuunit iskevät toistuvasti ovat Okinawa sekä Japanin länsi-ja keskiosat. Tokion alueelle taifuunit iskevät harvoin, mutta niiden vaikutuksesta alueella saattaa kuitenkin esiintyä rankkasateita ja voimakkaita tuulia.

     Talvi Japanissa on lyhyt ja leuto (pohjoisessa kylmä). Vuoristoalueille mentäessä sekä Hokkaidõn ja Honshun Japanin meren puoleisia osia peittää paksu lumikerros, mutta tyynenmeren puolella esim. Tokiossa talvi on normaalisti aurinkoinen ja lunta sataa keskimäärin kolmena päivänä vuodessa (usein ei edes sen vertaa).
Tokion kesä on kuuma ja kostea. Sadekausi siellä alkaa kesäkuun puolessavälissä ja kestää noin kuukauden verran. 

Hokkaidon alue talvella sekä kesällä

Luonnonvetovoima

Japanin luonto on hyvin kaunista ja todella vaihtelevaa.  Vuoret, kukkulat ja metsät peittävät yli kaksi kolmasosaa maan pinta-alasta.
Kuumat lähteet ovat yksi Japanin luonnonvetovoima tekijöitä joita löytyy ympäri maata. Ne houkuttelevat paljon matkailijoita, sillä ne tarjoavat mahdollisuudet henkiseen sekä fyysiseen rentoutumiseen. Kuumien lähteiden alueille onkin syntynyt paljon lomakohteita.

Japani on tunnetu myöskin tulivuoristaan, joista tunnetuin on 3,8 kilometrin korkuinen Fuji. Matkustamista alueille joilla tulivuoret sijaitsevat kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä Japanin tulivuorista yli 75 ovat aktiivisia.

Muita luonnonvetovoima tekijöitä ovat mm.  kauniit vesiputoukset,  talven lumiset vuoret, kevään kirsikka puun kukinnot sekä syksyn ruska.

Kulttuurivetovoima

Japanin kulttuuri on hyvin vanhaa, mutta siitä huolimatta siellä on onnistuttu säilyttämään suuri määrä vanhoja rakennuksia.Varsinkin useita buddhalaisia sekä shintolaisia temppeleitä, pyhäköitä sekä muita rakennuksia on onnistuttu säilyttämään niiden alkuperäisessä asussa.

Japanissa on runsaasti vanhoja linnoituksia, palatseja, temppeleitä sekä museoita. Näitä voi ihailla ympäri maata, mutta erityisen paljon niitä löytyy Nikkosta sekä Kiotosta.

Yksi japanilaisen kulttuurin tärkeä muoto ovat puutarhat, jotka ovat alunperin rakennetty pyhäköiksi. Nämä puutarhat ovat monesti hyvinkin suuria ja vanhoja. Kuuluisia puutarhoja ovat mm. Kenrokuen,Katsura Imperial Villa sekä Kokedera.

Ilotulitukset ovat hyvin vanha japanilainen perinne. Varsinkin kesäisin on ympäri maata useita ilotulitus esityksiä. Ilotulitusten ympärille liittyy myöskin toinen hyvin yleinen perinne japanissa, erilaiset festivaalit, jolloin kadut täyttyvät ruokakojuista sekä erilaisista peleistä ja muista aktiviteeteista.

Turistin ei kannata jättää väliin Japanilaista kylpyläkokemusta, joka on aivan omaa luokkaansa.

Kaiken kaikkiaan Japanin kulttuuri on hyvin vanhaa ja hyvin säilynyttä. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin mielenkiintoista.

 

Tapakulttuuri

Japanilainen tapakulttuuri on aivan omanlaisensa, vaikkakin se pohjautuu perinteisiin aasialaisiin tapakulttuureihin. Japanilaiset kunnioittavat vanhoja uskontoja ja perinteitä toistensa rinnalla. Osa tavoista tulee buddhalaisuudesta kun taas osa shintolaisuudesta.
     Japanilainen etiketti on hyvin selkeäsääntöinen ja siihen sisältyy voimakas hierarkisuus, sillä japanilaisille arvojärjestys sekä vanhemmuus ovat hyvin tärkeitä seikkoja.
Japanilaiset tervehtivät sekä hyvästelevät kumartaen, mutta ulkomaalaisia yleensä kätellään. Muutenkin Japanilaisen etiketin tavat ovat hyvin joustavia ulkomaalaisten suhteen.
     Varsin yleinen japanilainen tapa on antaa pieniä lahjoja esimerkiksi vierailujen yhteydessä.
Japanilaiset ottavat aina kengät pois sisäänmentäessä.Junassa puhelimeen puhuminen koetaan häiritsevänä. Myöskin silmiinkatsominen koetaan epäkohteliaana.
     Ruokakulttuuri japanissa on aivan omanlaisensa. Puikkojen käyttäminen on aivan tavallista syödessä, ja harvoissa paikoissa onkaan mahdollista käyttää haarukkaa. Japanilaiset syövät aina istualteen. Seisaalteen syöminen koetaan loukkaavaksi.
    Kimono on perinteinen japanilainen vaate, jota käyttävät sekä naiset, että miehet.
Japanilainen kulttuuri poikkeaa hyvin paljon länsimaalaisesta, joten siihen on hyvä tutustua ennen matkaa.
 

Tärkeitä matkustus alueita

Hokkaido on Japanin toiseksi suurin saari, jonka suurin kaupunki on Sapporo. Hokkaido on upea matkustuskohde, sillä talvella se on hyvin suosittu laskettelu kohde ja kesällä alueella voi rentoutua kuumissa lähteissä tai vaeltaa upeissa maisemissa.
Kanton alue, jossa mm. Tokio sijaitsee, on suurimmalta osalta hyvin kaupungistunut. Alue sopii hyvin kaupunkilomaa tahtoville. Alue ei ole kuitenkaan pelkästään kaupunkimaisemaa, sillä kanton länsiosa on vuoristoista, joka on estänyt kaupungistumisen siellä.
Maaseutu maisemaa kaipaavalla Tohokun alue on täydellinen matkailukohde, sillä alue sijaitsee kaukana taloudellisen elämän keskuksesta.Alue on hyvin vuoristoinen ja tunnettu riisintuotannosta.
Kiushu on 3. Suurin saari Japanissa. Alueella sijaitsee Japanin suurin aktiivinen tulivuori, jonka ansiosta alueelta löytyy runsaasti kuumia lähteitä.Kiushun katsotaan olevan japanilaisen kulttuurin kehto. Mm. Okinawa sekä Nagasaki sijaitsevat alueella.

Muita Japanin alueita ovat Chubu,Chugoku,Kannsai sekä Shikoku.
 

Tärkeitä matkustus kaupunkeja

Tokio on Japanin pääkaupunki, ja myöskin yksi suosituimpia matkailukohteita Japanissa.Se on valtava metropoli alue, jolla on jotakin tarjottavaa jokaiselle.Tokio on Japanin suurin kaupunki ja se toimii Japanin politiikan, talouden sekä kulttuurin keskuksena. Tokio on myöskin Japanin keisarin asuinpaikka.
 

Kyoto on Japanin entinen pääkaupunki. Se on kulttuurellisesti hyvin merkittävä alue, josta löytyy mm. satoja temppeleitä sekä puutarhoja. Kyoto on matkailijalle upea lomakohde, sillä sieltä eivät nähtävyydet lopu kesken. Se onkin Japanin kulttuurellinen aarre, jossa on hyvin nähtävillä Japanilaista historiaa.
Japanin 4. suurin kaupunki, Nagoya, tarjoaa myöskin kulttuurellisesti hienoja nähtävyyksiä. Kaupungin upein nähtävyys on Nagoyan linnoitus.

Japanin toiseksi suurin kaupunki Osaka on modernimpi matkailukohde. Kaupungista ei löydy paljoa historiallisia nähtävyyksiä, mutta yöelämä sekä ostosmahdollisuudet ovat sitäkin paremmat. Kohde sopiikin hyvin kaupunkilomaa kaipaaville ihmisille.
Toinen kaupunkilomailuun sopiva kohde on toisessa maailmansodassa atomipommitettu Hiroshima, joka nykyään on moderni suurkaupunki.

Sapporo on Japanin uudempia kaupunkeja. Se ei ole yhtä kaunis matkakohde nähtävyyksiltään ja luonnoltaan kuin monet muut Japanin kaupungit, mutta sieltä löytyy yksi Japanin monipuolisimmista yöelämistä. Sapporo on myöskin tunnettu sen hiihtomahdollisuuksista, sillä alue on talvisin hyvin luminen.

 

 

Matkustusturvallisuus

Forminin matkustustiedotteen (30.03.2012) mukaan Japani on pääosin turvallinen matkustusmaa, mutta on  otettava huomioon kuitenkin määnjäristysten sekä taifuunien vaara sekä voimakkaisiin sateisiin liittyvät tulvat ja maanvyöryt. Maaliskuisen maanjäristyksen jäljiltä suuren jälkijäristyksen vaara on vielä normaalia suurempi.
Maanjäristyksessä pahiten tuhoutuneiden alueiden infrastruktuurissa voidaan olettaa olevan paljon puutteita.
Japanin suurin matkailuriski liittyykin luonnonmullistuksiin, sillä maa sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jonka takia maa on altis maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille. Myöskin tsunamin riski on olemassa mikäli maanjäristys tapahtuu Japania ympäröivillä merialueilla.
Myöskään Japaniin kohdistuvan terrori-iskun mahdollisuutta ei voi sulkea täysin pois.

Matkailijoihin kohdistuva rikollisuus on Japanissa vähäistä.

Fukushiman ydinonnettomuuden takia 20km etäisyys voimalasta on evakuoitu ja sinne on pääsy kielletty, myöskin laitoksesta luoteeseen menevä alue on evakuoitu noin 50km etäisyydeltä. Pahoin saastuneiden alueiden puhdistaminen tulee viemään vuosia. Matkustamisen muualla Japanissa oli arvioiden mukaan tulisi aiheuttaa säteilystä johtuvaa terveysriskiä.

(http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68734&nodeid=34379&contentlan=1&culture=fi-FI (31.05.2012)


Kartta Fukushiman evakuoiduista/suljetuista alueista

 

Terveystilanne

Yleinen hygieniataso Japanissa on hyvä,eikä maassa tavallisesti esiinny vaarallisia kulkutautiepidemioita.  Vesijohtovesi on juotavaa koko maassa.Lintuinfluenssaa on tavattu Japanissa siipikarjalta. Ihmistartuntoja tai sairastumisia ei ole todettu mutta viruksen vasta-ainetta on löytynyt muutamilta siipikarjatilojen työntekijöiltä. Ohjeet tartuntojen ehkäisemiseksi ovat samat kuin Suomessa.


Kaikenkattava matkavakuutus olisi hyvä olla maahan matkustettaessa.

Japaniin suositeltavia rokotuksia ovat kuitenkin kurkkumätä-jäykkäkouristus,MPR (tuhkarokko,sikotauti ja vihurirokko) jotka ovat kaikille suositeltuja.
Riskinarvion perusteella kannattaa hankkia rokotukset Hepatiitti B:hen, Japanin aivotulehdukseen,koleraan
Lisätietoja; http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00189#s2 sekä http://www.rokote.fi/Countries/874/Japani.aspx   (01.06.2012)

Matkailijalle suositellaan huolellista hygienian noudattamista, jotta vältettäisiin hengitystieinfektiot. Tokion alueella myöskin tiettyinä vuodenaikoina suuri siitepölyn määrä voi aiheuttaa allergisille ihmisille ongelmia.
 

Muuta huomioitavaa

Suomalaiset matkapuhelimet toimivat maassa ainoastaan mikäli niissä on 3G toiminto. GSM-verkkoa käyttävät puhelimet eivät Japanissa toimi. Lisäksi sähkökoneiden pistokkeet ovat amerikkalaista mallia, joten eurooppalaiset sähkölaitteet tarvitsevat adapterin jotta ne saa yhdistettyä Japanilaiseet pistorasiaan.

Pieni Japani- sanakirja

Hyvää päivää = Konnichiwa                      Näkemiin = Sayonara
Hyvää iltaa = Konbanwa                             Kiitos = Domo
Hyvää huomenta = Ohayo gozaimasu               Kyllä = Hai

Kartta;

 

 

Lähteet;

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=17223&contentlan=1&culture=fi-FI  (31.05.2012)
www.japaniin.fi (29.05.2012)
http://www.japan-guide.com  (01.06.2012)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Japani  (01.06.2012)
http://www.matkaopas.info/japani/ (03.06.2012)

 

1
Likers
iinapalvajarvi

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username