This is a free Purot.net wiki
  • View:

Kenia

Kenian tasavalta, Jamhuri ya KenyaMatkustusturvallisuus

Tällä hetkellä valitettavasti turvallisuus Keniassa on melko hataralla pohjalla. Yhtenä syynä on maan poliittinen ilmasto. Sen lisäksi, että Kenia osallistuu sotilaalliseen toimintaan Somalian al-Shabaabia vastaan, on maassa tänä vuonna sekä presidentin- että parlamenttivaalit. Vaalien tavoitteena on lujittaa vuonna 2010 äänestetty uusi perustuslaki, joka puolestaan tekee tietä paikallishallinnolle sekä palveluiden saattamiselle kansalaisten lähelle. Toisin sanoen Keniassa jyllää monet perusteelliset uudistukset.
Suomen ulkoasiainministeriö kehottaakin matkailijoita “välttämään matkaamista Somalian rajalle ja ruuhkaisille väylille. Terroristi-iskujen uhka on edelleen korkea. Matkailijoiden tulee seurata tiedotusvälineitä.”

Suomen suurlähetystö Nairobissa kirjoittaa seuraavasti:
”Terroristihyökkäyksen uhkaa Nairobissa pidetään entistä korkeampana. Mahdollisten hyökkäysten kohteina voivat olla niin kenialaiset instituutiot kuin turistikohteet, mukaan lukien kauppakeskukset ja yökerhot. Nairobin keskustassa on räjähtänyt kranaatteja. Viimeisin kranaatti-isku tapahtui Mombasassa 24.6. Keniassa olevia kehotetaan välttämään vilkkaasti liikennöityjä alueita ja olemaan valppaina sekä seuraamaan tiedotusvälineitä.
Turvallisuussyistä ei suositella matkustamista Kenian rannikkoalueelle 150 km alueella Somalian rajalta. Maan muiden alueiden osalta ei tulisi matkustaa 60 km alueella Somalian rajalta mm. Garissassa on ollut useampia kranaattihyökkäyksiä . EU-kansalaisiakin on kidnapattu tai joutunut väkivallan uhreiksi näillä alueilla. -- Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille.”

Kaikkialla maassa tulee käyttää tervettä järkeä välttäen mm. kalliiden korujen sekä kellojen käyttämistä, joukkokokoontumisia sekä ilman paikallista opasta liikkumista.

Rokotukset & muut terveyteen liittyvät ohjeet

Kaikille suositeltavat rokotteet: Hepatiitti A, Keltakuume, Kurkkumätä-Jäykkäkouristus, Polio, Tuhkarokko-Sikotauti-Vihurirokko.

Riskiarvion perusteella harkittavat rokotteet: Hepatiitti B, Kolera, Lavantauti, Meningokokkitaudit.

Kaikille suositellaan Malarian estolääkitystä.

Todellisia terveysuhkia ovat myös Hiv/AIDS sekä mm. amebat. Yleisestä hygieniasta sekä ehkäisystä tulee siis huolehtia hyvin. Vatsavaivojen välttämiseksi kannattaa juoda vain pullotettua vettä. Salaatteja ja raakoja vihanneksia kannattaa välttää ellei itse pääse ensin käsittelemään niitä (esim. etikassa liottaminen 15min. + pullo- tai keitinvedellä huuhtelu). Vain kuorellisia hedelmiä on turvallista syödä. Poikkeuksena hotellit, joiden ruoat ja juomat on käsitelty turisteille turvallisiksi.
TIPS! Hyvänä vinkkinä kannattaa aina kuljettaa paperia tai kangashuivia mukanaan. Jos haluaa syödä katukeittiössä, tulee lautaset ja lasit kuivata itse huolella ennen kuin niihin laitetaan ruokaa tai juomaa. Avatuista pulloista ei tule koskaan juoda suoraan! Tarjoilijan kädet voivat hyvinkin levittää bakteeristoa.

Tarvittavat matkustusasiakirjat

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta Keniaan saapumisen jälkeen. Passin tulee olla hyväkuntoinen. Suomesta matkaava tarvitsee mukaansa myös Kenian viisumin. Sen saa ostettua lentokentältä/rajalta ja se maksaa 50 Yhdysvaltain dollaria (USD). Huomaa että viisumia haettaessa saatetaan vaatia esim. paluulippua näytettäväksi. Varaa mukaan siis ainakin jonkinlaiset näytöt matkasuunnitelmistasi/maasta poistumisestasi.
Myös kattava matkavakuutus on tarpeen.

Valuutta

Kenian valuutta on Kenian shillinki (KES). 1 Kenian shillinki on 0,01 euroa. Shillinkejä kannattaa varata jonkin verran mukaan, lisänä Yhdysvaltain dollareita ja euroja käteisenä tai matkashekkeinä. Arvoltaan suuret setelit kannattaa vaihtaa pankissa pienempiin. HUOM. Isojen Yhdysvaltain dollariseteleiden tulee olla vuoden 2001 jälkeen painettuja!
Luottokortti käy maksuvälineenä suurimmissa hotelleissa sekä kaupoissa.

Aikavyöhyke

Kenian aikavyöhyke on GMT +3. Talviaikaan aikaero Suomeen on tunnin enemmän.

Valtiomuoto

Kenian tasavalta, joka itsenäistyi vuonna 1963. Kenia kuuluu Brittiläiseen kansainyhteisöön. Presidenttijohtoisen tasavallan parlamentissa on 224 jäsentä, joista 210 valitaan viideksi vuodeksi. Presidentti valitaan viideksi vuodeksi suoralla kansanvaalilla. Äänioikeus alkaa 18 ikävuodesta. Kenian itsenäisyyspäivä on 12.12.

Keskeisimmät uskonnot ja kielet

Virallisia kieliä ovat englanti ja swahili. Puhutuimpia kieliä ovat swahilin lisäksi kikuyu, luhta, luo, kamba ja kalenjin. Sheng on katulasten ja nuorten suosimaa kieltä. Se on englannin ja lähes kaikkien kenialaisten puhuman swahilin yhdistelmäkieli. Kun katunuoret tapaavat kadulla, he tervehtivät toisiaan usein sheng-kielisellä tervehdyksellä. Käsitervehdys yhdistettynä kysymykseen: Sasa? (Mitä kuuluu?), on merkki nuorelta nuorelle kertoen kuulumisen kadun yhteiseen ”perheeseen”.
Suurimmat uskontokunnat ovat protestantit 45 %, roomalaiskatoliset 33 %, paikalliset uskonnot 10 %, muslimit 10 %, muut 2 %.

Tapakulttuuri

Keniassa vallitsee niin monimuotoinen ja kirjava etnisyys, ettei maassa ole varsinaista ”kenialaista kulttuuria”. Ennemmin on erilaisia heimoja ja ryhmiä omine tapoineen. Erilaisia etnisiä ryhmiä on yli seitsemänkymmentä. Suurin ryhmä kikujut, osallistui voimakkaasti maan itsenäistymiseen ja omaa siksi jonkin verran vahvemman kenialaisen identiteetin verrattuna toisiin ryhmiin. Kaikilla heinoilla on omanlaisensa kulttuuri, mikä näkyy muun muassa arkkitehtuurissa, ravinnossa, vaatetuksessa, maanviljelyssä, metsästyksessä sekä erilaisissa artesaanitöissä. Kaikki ryhmät ovat taidokkaita uusiokäyttämään mitä erilaisimpia tavaroita. Esimerkiksi vanhoista öljytynnyreistä voidaan valmistaa keittoastioita ja autonrenkaista sandaaleja. Tunnetuin heimo on Maasait.

Kenialaiset ovat ystävällisiä ja hienotunteisia. Kadulla tervehditään hymyillen kaikkia Jambo! Kiire on tuntematon käsite. ”Pole, pole” tarkoittaa, ettei pidä kiirehtiä, kaikki hoituu ajallaan. Usein kuultu sanonta hakuna matata eli ei huolia, kuvastaa hyvin kenialaisten elämäntapaa. Kenialaisten yhteenkuuluvuus on poikkeuksellisen voimakasta. Musiikki, tanssi ja nauru raikaa yleensä kaikkialla missä vain on ihmisiä.
Turistin konservatiivinen ja ystävällinen käytös on paikallaan joka puolella. Valokuvaamisen suhteen on syytä olla varovainen. Poliisien, sotilaiden ja valtion rakennusten kuvaaminen on kielletty. Paikallista väestöä kuvattaessa kannattaa aina ensin kysyä lupa. Jotkut heimot, kuten maasait vaativat kuvauksesta rahallisen palkkion. Yläosattomassa uima-asussa ja tangoissa liikkuminen on kiellettyä myös yksinäisillä rannoilla. On hyvä huomata myös, että tupakanpoltto julkisilla alueilla on kielletty.

Kenialainen keittiö on osa itäisen Afrikan ruokakulttuuria, jossa melkein kaikki ruoka valmistetaan keittämällä vedessä tai kookosmaidossa, uppopaistamalla öljyssä tai grillaamalla avohiilloksella. Ruokaa paahdetaan myös kuumilla kivillä tai rautapannulla. Perinteinen liesi on kolmen kiven keskelle sytytetty nuotio. Polttopuiden niukkuuden takia polttoaineena käytetään myös kuivaa eläinten lantaa. Maissia käytetään paljon, ja siitä valmistettua puuroa, ugalia, syödään koko itäisessä Afrikassa. Ugalia syödään sormin oikealla kädellä, ja sen avulla nostetaan kastiketta tai muhennosta suuhun. Kikujuiden perusruokaa on irio, herneistä, maissista ja perunasta tehty maustettu sose. Miltei joka ruokalajissa käytetään tomaattia, sipulia, inkivääriä ja chiliä. Rannikkoalueilla kookosmaidon käyttö on myös yleistä. Tilapia-kirjoahven tai pienen silakan näköinen ndaga ovat paikallisia kalalajeja. Kalat yleensä kuivataan ja haudutetaan muhennokseksi. Keniassa voi myös valita lukuisten erimaalaisten keittiöiden väliltä, vaikkapa italialaisen, intialaisen, portugalilaisen ja kiinalaisen väliltä.

Keniassa on valtavasti köyhyyttä. Köyhyys kasaantuu etenkin tiettyihin sosiaalisiin ryhmiin: maattomat, vammaiset, katulapset, aids-orvot, slummien asukkaat, työttömät nuoret, kouluttamattomat työntekijät ja perheet, joissa nainen on päänä. Kenian väestöstä vajaa 60 prosenttia elää alle kahdella dollarilla päivässä ja 22,8 prosenttia väestöstä alle yhdellä dollarilla päivässä. Kenialaisista 39 prosentilla ei ole riittäviä mahdollisuuksia puhtaaseen veteen. Kenia jakaa Afrikan korruptoituneimman maan tittelin Angolan ja Kongon tasavallan kanssa.

Erityinen kenialainen vaate on kanga. Se on suuri, värikäs vaate, jota voidaan pitää vaikka suojaamassa muuta vaatetusta tai lasten ja tavaroiden kantamiseen. Kangan lisäksi muita hyviä tuomisia kotiin ovat taidokkaat käsityöt, kuten puiset eläimet ja korut, erilaiset huivit/liinat sekä moniväriset muut korut.Ilmasto

Kenia kattaa 582650 neliökilometrillään suuremman pinta-alan kuin Suomi. Maa sijaitsee Itä-Afrikassa ja sen erityispiirteisiin kuuluvat vaihteleva maasto vuoristosta tasankoihin, lukuisat eläinlajit ja rikkaat luonnonvarat.
Kenian ilmasto vaihtelee trooppisesta kuivaan. Rannikolla on kuumaa ja kosteaa, kun taas sisämaan alueet ovat lauhkeita, ja maan pohjois- ja koillisosissa on hyvin kuivaa. Keniassa on kaksi sadekautta, jotka ovat huhtikuusta kesäkuuhun ja lokakuusta joulukuuhun. Sade on monesti voimakasta. Vettä sataa usein iltapäivisin ja iltaisin. Kuumin kausi Keniassa on helmikuusta maaliskuuhun ja kylmin kausi heinäkuusta elokuuhun. Aurinko paistaa ympäri vuoden, mutta lämpötila laskee illaksi ja aamuisin on viileää.Luonnon & kulttuurin vetovoima

Keniaan matkatessa yhdistetään usein maan eri erityispiirteitä toisiinsa. Maisemat vaihtuvat kullankeltaisista savanneista kamelikaravaanien aavikoiksi ja taas vehmaiksi sademetsiksi sekä unohtumattomaksi vuoristoksi mahtavine vesiputouksineen.

Kenia muodostuu viidestä maantieteellisestä alueesta: läntisen Kenian tasangosta, keskellä maata sijaitsevasta ylängöstä, aavikkoalueista, niemimaan kuivista maista sekä rannikon myötäisestä trooppisesta tasangosta. Maan korkein huippu on Mount Kenya (5119 m) ja erityispiirteenä mainittakoon ylängön halkaiseva laaksoalue, The Great Rift Valley, Itä-Afrikan hautavajoama.
Maaston vaihtelevuudesta johtuen Kenian kasvuvyöhykkeiden määrä on suuri. Metsäalueita on tasangoilla ja ylängöillä ja erilaisia lajikkeita löytyy yli 50. Metsien ohella vyöhykkeitä on suoalueista aavikoihin. Aavikoiden lisäksi täysin kasvittomia alueita ovat jäätiköt, joita löytyy vuoristoista.
Keniassa on mahdollisuus nähdä useita erilaisia eläin- ja lintulajeja. Suurimmista eläimistä voi nähdä koko ns. Big Fiven eli norsun, leijonan, leopardin, puhvelin ja sarvikuonon. Luonnossa elää myös lukuisia antilooppilajeja, apinoita ja vesieläimistä krokotiili ja virtahepo. Laaksoista löytyy lukuisia vesilintuja, kuten rakastetut Nakuru-järven flamingot.
Rannikkovesistöissä puolestaan elää runsaasti eri koralli- ja kalalajeja snorklaajien, sukeltajien ja kalastajien iloksi. Sekä kasvustoa että eläinlajeja pyritään suojelemaan kansallispuistoilla ja luonnonsuojelualueilla, joita maasta löytyy useita kymmeniä (mm. Maasai Mara, Tsavo, Lake Nakuru ja Keniavuoren kansallispuisto). Niihin pääsee parhaiten tutustumaan järjestetyllä safarilla/retkellä.

Maailman suurin nisäkkäiden vuosittainen vaellus kestää kesäkuusta lokakuuhun, jolloin sadattuhannet villieläimet vaeltavat Serengetin ja Maasai Maran suojelualueiden välillä ruoan, tuoreen ruohon ja veden perässä. Joka vuosi kun Tansanian Serengetin alue kuivuu ja ruokavarastot ehtyvät, yli 1,3 miljoonaa gnuta, 200 000 seepraa ja 360 000 Thomsonin gasellia kulkevat pohjoiseen Maasai Maran suojelualueelle Keniaan. Lihansyöjäeläimet kuten leijonat ja hyeenat käyttävät hyväkseen matkaavia eläinlaumoja ja saalistavat ruokaa. Krokotiilit väijyvät vesissä ja monet jokea ylittävät eläimet joutuvat krokotiilien hampaisiin. Maasai Maran suojelualueelle saapuneet pääsevät nauttimaan tuoreesta ruohosta heinäkuun lopulla ja laiduntavat alueen ruohotasangoilla lokakuun alkupäiviin asti. Paluumatka alkaa, kun sateet ovat virvoittaneet Serengetin alueen ja tuore ruoho odottaa palaajia.

Kenialainen musiikkiperinne on hyvin rikasta. Suurkaupunkien kaduilla astellessa ei kuitenkaan helposti törmää perinteiseen musiikkiin. Sen sijaan joidenkin matatujen eli pikkubussien kyydissä matkatessaan voi tuntea päätyneensä pieneen liikkuvaan nykyaikaiseen diskoon. Parasta antia matatun kyydissä on reggaetto, joka on yhdistelmä reggaeta ja hip hopia sekä perinteistä kenialaista musiikkia. Etenkin Nairobissa matatut ovat kuin nuorisokulttuuria peilaavia liikkuvia kokonaistaideteoksia. Kenialaiset kutsuvat ilmiötä matatukulttuuriksi. Matatu ei ole vain kulkuväline, vaan ilmaisun muoto ja keino viestiä erilaisia arvoja kuten asennetta, luovuutta tai poliittista näkökantaa. Graffititaide matatujen kyljissä leikkii muodoilla, väreillä ja sanoilla. Graffitien lisäksi myös musiikilla on tärkeä rooli kyydin markkinoinnissa. Nuorisoon vetoaa täysillä huudatettu trendimusiikki, kun taas vanhemmat ihmiset saa helpommin mukaan hiljaisemmalla volyymilla. Erilaiset kyytimahdollisuudet ovatkin matatuyrittäjien kilpailuvaltteja.

Luonnon ja ihmisten ihastelun lisäksi Keniassa on paljon arvokasta ja mielenkiintoista historiaa. Fort Jesus-linnoitus Mombasan kaupungissa on luokiteltu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Arabikauppiaat perustivat Mombasan 1000-luvulla ja siitä tuli pian Itä-Afrikan norsunluu- ja orjakaupan keskus. Vasco da Gama vieraili kaupungissa 1498 ja vuonna 1500 portugalilaiset valtasivat sen rakentaen Fort Jesus -linnoituksen kaupunkiin. Linnoitus sai uudelleen osuutensa arabikulttuurista Omanin sulttaanikunnan valloittaessa kaupungin 1698. Vuonna 1840 Sansibarin sulttaani otti kaupungin haltuunsa ja 1898 se luovutettiin briteille. Mombasa oli osa Sansibaria vuoteen 1963, jolloin se liitettiin itsenäiseen Keniaan. Arabikulttuurin maustama Mombasa on rento ja vilkas, värikäs ja iloinen kaupunki, mahtavine paratiisirantoineen sekä koralliriuttoineen.
Harvan tietämä mystinen ja mielenkiintoinen tutustumiskohde on Gedin rauniot Malindin kaupungissa Mombasasta pohjoiseen. Löydät tämän kadonneen kivikaupungin ja museon suuren Arabuko Sokoke -metsän syvyyksistä. Rauniokaupungista löytyy useita taloja, kartanoita, moskeijoita, prameita hautoja sekä hautuumaita. Kaupungin historiasta ei tiedetä paljoa muuta kuin, että sitä kerran asutti vaikuttava ja vauras kansa keskiajalla, kunnes tutkijoille yhä tuntemattomasta syystä kaupunki hylättiin joskus 1600-luvulla. Metsän syleilyssä raunioituneet moskeijat, pilarit ja kiviseinät ovat vaikuttava näky. Kivilattioita peittää lehdet, siellä täällä lentää lintuja perhosten lepatellessa hylätyissä taloissa. Gedin maaginen kauneus kannattaa kokea aamulla tai iltapäivällä, asiantuntevien oppaiden johdolla.

Keniassa on kuvattu useita tunnettuja elokuvia: Meryl Streepin ja Robert Redfordin tähdittämä Minun Afrikkani (1985, Nairobi, Maasai Mara, Nakuru, perustuu kirjailija Karen Blixenin kirjoihin), Kilimanjaron lumet (1952, Gregory Peck, Ava Gardner) sekä Valkoinen Masai (2005, Nina Hoss, Jacky Ido) vain muutamia mainitakseni. Nairobissa kannattaakin tutustua Karen Blixen Museumiin, kirjailijan taloon, jossa Minun Afrikkani -elokuvaa kuvattiin. Talolta on kauniit näkymät Ngong kukkuloille sekä viehättävään puutarhaan. Talon oppaiden kanssa voi perehtyä taloon, talon maihin sekä kuulla mielenkiintoisia kertomuksia siitä kuinka vahvatahtoinen Karen onnistui kunnianhimoisessa hankkeessa perustaessaan kahviplantaasin.

Tärkeimmät kaupungit & matkailualueet

Kenian pääkaupunki:   Nairobi nykyaikainen afrikkalainen suurkaupunki

Nairobin lähellä:
Maasai Mara  maailmankuulu valtava luonnonsuojelualue, tunnettu mm.
        mahdollisuudesta nähdä savannin Big Five sekä majesteettisesta
        nisäkkäiden suuresta vaelluksesta, Maasai-heimon alueita.
Orphan Elephants  Daphne Sheldrickin hoitokeskus orvoille eläimille, aivan Nairobi National Parkin laidalla
Giraffe Centre  opetuskeskus lapsille ja turvapaikka uhanalaisille Rothschild-kirahveille. Vierailijat pääsevät tutustumaan kirahveihin ”naamasta naamaan” muun muassa ruokkiessaan niitä.
Butterfly Africa  Kävely kauniissa Butterfly Housessa vesiputousten ja orkideoiden keskellä oppien perhosista

Victoria-järven alue:
Kisumu  Kenian kolmanneksi suurin kaupunki, Victoria-järven rannalla, läntisen Kenian hallinnonkeskus. ”Merihenkinen” kalastajasatama tyypillisine luo-heimon arabeilta kopioituine dhow-veneineen

Hautavajoaman alue:
Nakuru  Nakuru-järven kansallispuisto upeine, uhanalaisine flamingoparvineen. Myös leijonia, leopardeja, sarvikuonoja sekä valtavasti eri lintuja.

Keniavuoren alue:
Mount Kenya National Park  Kenian korkeinta seutua, vuoristokiipeilyä, vaellusta, upeita metsiä, lintuja suurista kotkista monivärisiin pikkulintuihin. Elefantteja, biisoneita, hyeenoja, apinoita, jokia, koskia. Joko päivän retkiä tai sitten pidempiä opastettuja yöpyen viihtyisillä Lodgeilla ja leireissä.

Tsavon alue:
Tsavo National Park  Valtava puisto jaetaan Tsavo Eastern ja Tsavo Western. Tunnettu laajasta eläinlajistostaan, maan vanhimmasta villinluonnon leiristä Kilaguni Lodge, uskomattomasta kirjosta lintuja (myös eurooppalaisia muuttolintuja), baobab-puista sekä elefanteista ja uhanalaisista sarvikuonoista (Ngulia Hills). Savanneja, kosteikkoja, Tana River ja sen Grevyn seeprat, vesiputouksia.

Rannikkoalueet:
Mombasa 
Kenian toiseksi suurin kaupunki, saari. Värikästä historiaa, Afrikan upeimmat hiekkarannat, kalastusta, sukellusta, snorklausta, kauniit koralliriutat, basaareja,toreja, kiinnostava vanha kaupunki, iloista yöelämää, monen tasoisia hotelleja.
             Fort Jesus -linnoitus UNESCOn maailmanperintökohde
Tiwi  Paratiisirannat Tiwi Beach ja Diani Beach
Malindi  Arabuko Sokoke Forest Reserve
             Gedi rauniot


Lähteet:
www.formin.fi  Matkustustiedote 26.6.2012
www.rokote.fi Terveys ja tarvittavat rokotteet
www.forex.fi
www.magicalkenya.com  The Official Kenya Destination website
http://www.taksvarkki.fi/kenia/kenia.php?cat=1〈=fi      Taksvärkkikampanja 2007-08 ”Kenian katulapset”
http://www.aurinkomatkat.fi/kenia
Discovery Channel Insight Guides: Kenya. Apa Puplications GmbH & Company, 2004
Halinen, Ari: Matkailijan maantieto. WSOY, 2001
Keniassa asunut suomalainen ystävättäreni
Wikipedia/Kenia

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

huono
anonymous   (21.04.2016 14:36)
  Reply