This is a free Purot.net wiki
  • View:

Tansania

Tansanian yhdistynyt tasavalta

MATKUSTUSTURVALLISUUS

Yleisesti ottaen Tansania on turistin kannalta verrattain turvallinen Afrikan maa.

Liikenne on yksi suurimmista vaaratekijöistä Tansaniassa. Tiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa, kuten myös paikallinen autokanta. Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen on erityisen riskialtista. Tansaniassa on vasemmanpuolinen liikenne.

Aseellisiakin ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu, mutta ne ovat harvoin erityisen väkivaltaisia. Normaalia valppautta, matalaa profiilia ja tervettä järkeä noudattamalla pystyy usein välttymään vaikeuksilta. Yksin liikkumista, varsinkin hämärän tultua, tulee välttää.

Levottomuudet ja kansainväliseen terrorismiin liittyvät iskut ovat mahdollisia.

ROKOTUKSET JA MUUT TERVEYTEEN LIITTYVÄT OHJEET

Kaikille suositeltava rokotussuoja: hepatiitti A, kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR

Riskiarvon perusteella harkittava rokotesuoja: hepatiitti B, keltakuume, kolera, lavantauti

Koska malarian riski on erittäin suuri, estolääkitys tarvitaan aina riskialueille matkustettaessa. HIV/AIDS on vakava ongelma Tansaniassa, ehkäisystä on huolehdittava. Vatsavaivat ovat yleisiä, kannattaa käyttää vain pullotettua vettä ja varoa salaatteja, raakoja vihanneksia ja hedelmiä.

MATKUSTUSASIAKIRJAT

Suomen kansalaisilta vaaditaan Tansanian viisumi. Viisumin voi hankkia etukäteen Tansanian Tukholman suurlähetystön kautta tai maahan saavuttaessa suoraan lentokentältä/rajalta (3 kk turistiviisumi maksaa n. 50 USD). Matkailijan tulee varmistaa, että passi on voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta.

VALUUTTA

Tansanian shillinki (TZS). Yksi euro on noin 2000 shillinkiä. Valuutalla on vienti- ja tuontikielto, joten matkavaluutaksi kannattaa ottaa mukaan euroja tai US dollareita ja vaihtaa niitä paikan päällä.

AIKAVYÖHYKE

Tansanian aikavyöhyke on UTC +3 (kesäaika ei käytössä), aikaero Suomeen +1 h.

KIELET JA USKONNOT

Jos englannin lisäksi osaa ainakin muutaman sanan swahilia tutustuu myös paremmin ihmisiin. Viralliset kielet ovat swahili ja englanti. Sansibarilla puhutaan laajasti myös arabiaa. Tansanialla ei ole virallista valtion uskontoa ja maassa vallitsee uskonnonvapaus. Väestöstä 40-45 % on kristittyjä ja 35-40 % muslimeja (Sansibarilla 99 %). Lisäksi Tansaniassa on useita paikallisia kieliä ja perinteisiä afrikkalaisia uskontoja.

TAPAKULTTUURI

Tansanialaiset ovat suvaitsevaisia toisia uskontokuntia kohtaan ja hyväksyvät monia perinteisen kulttuurin muotoja ja tapoja. Samalla paikkakunnalla voi rukoilla sekä kirkoissa, moskeijoissa että hindutemppeleissä ja Tansaniassa on yli 120 etnistä ryhmää, joista jokainen eroaa toisistaan ainakin jossain määrin niin kulttuurin kuin kielenkin suhteen. Mainittakoon näistä maan suurin etninen ryhmä sukumat, rannikolta kotoisin olevat swahilit, eteläisestä Tansaniasta kotoisin olevat, suurenmoisista veistoksistaan tunnetut makondet ja Tansanian ehkä tunnetuin etninen ryhmä maasait.

Tansania on yksi maailman köyhimmistä maista. Lähes kaikki tansanialaiset viljelevät jotakin tai pitävät kotieläimiä. Perhe on tärkeä. Vapaa-aikaa vietetään rennosti, naiset ja miehet usein eri porukoissa. Tansanialaiset ovat hyvin yhteisöllisiä. Musiikki, tanssi ja juhlat ovat afrikkalaisessa kulttuurissa tärkeitä. Aika on liukuva käsite. Swahilissa kellonajat lasketaan auringonnoususta auringonlaskuun ja auringonlaskusta auringonnousuun.

Tervehtiminen on aina tärkeää, myös kaupoissa ja toimistoissa. Esittelytilanteissa kätellään. Ruoasta on mahdotonta kieltäytyä, ainakin sitä pitää maistaa. Valokuvaa ottaessa kannattaa kysyä lupaa. Seksi on arka asia, naisen raskaudesta ei yleensä puhuta eivätkä ihmiset mielellään kerro montako lasta heillä on. Vältä keskustelua Tansanian poliittisesta ilmapiiristä. Suositeltavia keskusteluaiheita ovat Tansanian kansallispuistot, afrikkalainen kulttuuri ja kansainvälinen politiikka.

Rannikolla ja saarilla, jossa on muslimienemmistö konservatiivinen pukeutuminen ja käyttäytyminen on paikallaan ja kohteliasta toisia kohtaan. Pariskunnat voivat kävellä käsi kädessä, mutta muuten kannattaa välttää intiimisyyttä julkisesti. Tansaniassa homoseksuaalisuus on rikos. Alkoholinkäyttö julkisesti on erittäin paheksuttavaa.

Monikäyttöiset kanga-vaateparret, värikkäät Tingatinga-maalaukset ja Makonde-veistokset ovat erinomaisia tuliaisia.

ILMASTO

Tansania sijaitsee tropiikin alueella. Ilmasto vaihtelee korkeudesta riippuen rannikon kuumasta ja kosteasta sisämaan viileämpään ja kuivempaan. Tansaniassa vuodenajat jakautuvat sade- ja kuiviin kausiin. Lyhyet sateet ajoittuvat marras-tammikuuhun ja pitkät sateet maalis-toukokuuhun. Tulvat ja trooppiset myrskyt ovat mahdollisia.

LUONNON- JA KULTTUURIVETOVOIMAA

Tansaniassa matkailijoita houkuttavat Unescon maailmanperintökohteet, muut luonnonnähtävyydet, aurinkoinen rannikko ja monipuolinen kulttuuri. Yleensä Tansanian matkailussa yhdistetään safari ja rantaloma.

Tansaniassa voi kokea maailman parhaat safarielämykset. Runsaslajisen ja -lukuisen eläimistön lisäksi matkaijioita houkuttaa Afrikan ainutlaatuinen, villi ja lumoava luonto. Tansaniassa on monin paikoin mahtava matkailutopografia tulivuorineen, valtavine murtumalaaksoineen ja suurine järvineen ja maassa on useita kansallispuistoja ja luonnon-/eläinsuojelupuistoja.

Serengeti on Tansanian tunnetuin ja yksi maailman arvostetuimmista kansallispuistoista. Ngorongoron muinainen tulivuorikraatteri on halkaisiltaan 22 km ja tämä luonnonsuojelualue kutsutaan myös Afrikan Eedeniksi ja maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Nämä Unescon maailmanperintökohteet ovat villieläinten takia suosittuja matkailukohteita. Molemmat sijaitsevat maasai-alueilla ja monissa kylissä maasai-soturit tanssivat turisteille, tulijoita kiinnostaa erityisesti maasaiden hyppytanssiperinne. Etelä-Tansaniassa sijaitseva Selous on Afrikan suurin ja villein eläinsuojelualue ja läntisen Tansanian mielenkiintoisin paikka on Gombe Stream kansallispuisto, joka on tunnettu simpansseistaan. Tansania on maantieteellisten äärimmäisyyksien maa, josta löytyy sekä Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, Afrikan isoin järvi Victoria että Afrikan matalin kohta Tanganyika-järven pohjalla.

Rannikko tunnetaan swahili-kulttuuristaan. Kaunis ja eksoottinen Sansibar-saari Intian valtameressä on kuin tuhannen ja yhden yön sadusta. Saari on tunnettu mausteistaan ja värikkääseen historiaan kuuluvat sulttaanit, orjat ja merirosvotkin. Saaresta löytyy hiekkarantojen lisäksi paras swahili-arkkitehtuuri maailmassa ja saaren suurin kaupunki Stone Town kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kondoan kalliomaalausalueet ja raunioituneet satamakaupungit Kilwa Kisiwan ja Songo Mnara ovat muita Unescon maailmanperintökohteita. Kulttuuriaarteisiin kuuluvat lisäksi vanhimmat ihmislöydökset. Olduvain rotko sijaitsee Ngorongoron luonnonsuojelualueella Itä-Afrikan hautavajoamassa ja tunnetaan paikkana, jossa ihminen on saanut alkunsa.

TÄRKEIMMÄT KAUPUNGIT JA MATKAILUALUEET

Dodoma - Tansanian pääkaupunki

Rannikkoalue ja saaret

Dar es Salaam - Tansanian entinen pääkaupunki on myös maan suurin kaupunki ja tärkein satamakaupunki.

Sansibar

Pemba ja Mafia korallisaaret

Victoria-järven ympäristö

Mwanza - Sukuma-heimon kotiseudulla ja maasai-alueella sijiatseva satamakaupunki toimii hyvänä lähtöalueena safareihin.

Kilimanjaron alue

Arusha - Meru-vuoren juurella sijaitseva kaupunki on yksi Tansanian viehättävimmistä kaupungeista ja toimii hyvänä lähtöalueena safareihin.

1
Likers
iinapalvajarvi

Lähteet:

http://www.formin.fi, Tansania: matkustustiedote 28.5.2012

http://www.thl.fi, Matkailijan terveysopas 2011

http://www.tanzaniatouristboard.com, valtion oma matkailusivusto

http://taksvarkki.fi/tansania/tansania/

http://www.matkasto.net, Pitkä matka maasai-soturiksi 31.5.2012

Halinen, Ari: Matkailijan maantieto. WSOY, 2001.

Vuoristo, Kai-Veikko: Matkailun maailma. Kansainvälisen matkailun maantiede. WSOY, 2003.

Suomi-Tansania seura ry: Karibu Tanzania! Taskuopas kieleen ja kulttuuriin. Gummerus, 2002.

David Watson: Travellers Tanzania. Thomas Cook, 2005.

Matkalehti 4 / 2012: Savannin lumo

Wikipedia / Tansania

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username