This is a free Purot.net wiki
  • View:

Fidzi


 

 

 

 

Fidzi on saaristovaltio, joka sijaitsee eteläisellä Tyynellävaltamerellä, n. 4500 km Honolulusta lounaaseen ja n. 1800 km Uudesta-Seelannista pohjoiseen. Maa koostuu 333 saaresta ja koralliatollista. Saarista vain n. 100 on asuttuja. Suurimmat saaret ovat Viti Levu ja Vanua Levu, joissa elää noin 87% maan asukkaista.

Virallinen nimi: Fidzin tasavalta
Pääkaupunki: Suva (Viti Levu -saarella), asukkaita 174 000 (2009)
Pinta-ala: 18 270 km²
Asukasmäärä: 875 983 (2010), josta arviolta 57% on alkuperäisfidziläisiä ja 37% intianfidziläisiä. Maassa on myös pienet rotumalaisten, kiinalaisten ja eurooppalaisten vähemmistöt.
Passi: Passin oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen.
Viisumi: Suomalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Fidzille.
Valuutta: Fidzin dollari (FJD)
Aikavyöhyke: UTC +12 (kesäaika ei käytössä)
Valtiomuoto: tasavalta (Ison-Britannian ent. siirtomaa, itsenäistyi 1970)
Viralliset kielet: englanti ja fidzi, muu kieli: hindustani

Uskonnot
Kristityt 53% (metodistit 34,5%, roomalaiskatoliset 7,2%, Assembly of God 3,8%, adventistit 2,6%, muut 4,9%), hindut 34%, muslimit 7% (sunnit 4,2%, muut 2,8%), muut tai määrittelemättömät 5,6%, ei uskontoa 0,3% (1996)

    Ilmasto
    Fidzillä on trooppinen meri-ilmasto,
    eli vuotuiset lämpötilanmuutokset
    ovat pieniä, eikä saaristossa koeta
    varsinaisia sadekausia. Saarilla
    sadepäiviä on kuukaudessa
    keskimäärin 16, ja sade on usein
    kuuroittaista, lämpimän trooppista
    sadetta. Keskimääräinen
    päivälämpötila vaihtelee 20–30
    asteen välillä, yölämpötila 18–20
    asteen välillä. Lämpimintä on tammi-
    maaliskuussa ja viileintä heinä-
    elokuussa. Saarilla tulee keskimäärin
    kohtalaisesti, tasaisimmin heinäkuun
    ja joulukuun välillä.

Fidzi sijaitsee seismisellä alueella, jossa maanjäristykset, hirmumyrskyt ja hyökyaallot ovat mahdollisia. Jokavuotinen pyörremyrskykausi ajoittuu marraskuun ja huhtikuun väliselle ajalle, jolloin on myös kaikkein lämpimintä. Eniten pyörremyrskyjä esiintyy tammi-helmikuussa. Keskimäärin yhdessä vuosikymmenessä Fidzillä esintyy 10-12 pyörremyrskyä, joista 2-3 voivat olla rajuja. Kauden myrskyt voivat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat tuhoja viljelyksille ja muulle omaisuudelle. Parhaiten myrskyiltä suojassa ovat maan etelä- ja itäosat.

    Luonnonvetovoima
    Fidzi on erityisen tunnettu juuri trooppisesta
    ilmastostaan, luonnostaan, eläimistöstään,
    värikkäistä koralleistaan, sukellus-
    mahdollisuuksistaan, valkoisista
    hiekkarannoistaan ja azurinsinisistä
    laguuneistaan. Se sopii lomakohteeksi
    erityisesti luontomatkailijoille, sukeltajille,
    häämatkalaisille ja rantalomailijoille.
    Harrastusmahdollisuudet ovat runsaat; erinomaiset golfkentät, tennis, squash, kriketti, jalkapallo, vaellus, lintubongaus, ratsastus sekä kaikki mereen liittyvät harrastusmahdollisuudet, kuten surffailu, vesihiihto ja purjeveneily. Vanua Levu -saaren lähellä sijaitseva Rainbow Reef on eräs koko eteläisen Tyynenmeren parhaista sukelluskohteista. Saarilla on myös oivalliset risteilyvedet.

Fidzin suurimmat saaret ovat vulkaanisia ja vuoristoisia, trooppisen metsän peittämiä. Korkein kohta on Tomanivi (Mount Victoria) Viti Levulla, joka on 1323 m korkea. Fidzin luonto on monimuotoista ja kotoperäisiä lajeja on runsaasti sekä kasveissa että eläimissä. Eläimistöön kuuluu mm. sammakoita, liskoja, kilpikonnia, käärmeitä, lepakoita ja lintuja.

               

Tapakulttuurin ydin ja maan kulttuurivetovoima
Fidziläiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan, elämänmyönteisyydestään ja leppoisasta asenteestaan. Fidzin kulttuuri perinteineen ja hierarkioineen on luonut maahan ainutlaatuisen kansallisen ja yhteisöllisen identiteetin. Alkuperäiskulttuuri on hyvin yhteisökeskeinen, jossa perheellä, kyläyhteisöllä ja maalla on suuri merkitys. Kulttuurien rikkaus ja  kiehtovat vanhat perinteet ovat osa fidziläisten arkea. Matkailijana voi esimerkiksi nauttia viehättävien pikkukaupunkien ja kuhisevien torien tunnelmasta tai osallistua perinteiseen seremoniaan. Paikalliset tanssi- ja musiikkiesitykset sekä kävely tulikuumilla kivillä ovat näkemisen arvoisia, kuten myös kulttuurielämykset ”Hibiskus festivaali” ja”Diwali”, eli Valon juhla.

Tanssi on tärkeä osa fidziläisistä kultturia ja perinteisistä tansseista tunnetuin on ”meke”, jossa yhdistyy tanssi ja kertova tarinalaulu. Muita tärkeitä osia ovat musiikki, uskonto, urheilu (erityisesti rugby), käsityötaide (keramiikanvalmistus, veistäminen, kutominen) sekä kava-rituaali (kava on perinteinen fidziläinen juoma, jonka nauttimiseen yhdistyy erityinen rituaali).

Fidziläinen ruokakulttuuri on yhdistelmä perinteisiä fidziläisiä makuja (kala, kookos, juurekset, taaro, jamssi, kassava, kava) ja intialaisia makuja (chili, muut mausteet, rieskamainen leipä, riisi, vihannekset). Fidziläiset käyttävät usein käsiään syödessään ja kodeissa ruoka nautitaan usein lattialla. Fidzillä ei ole juomarahakulttuuria. Juomarahan jättäminen on vapaaehtoista, ja koska Fidzi on yhteisökeskeinen kulttuuri, juomarahat jaetaan kaikkien työntekijöiden kesken. Juomarahan antaminen on hyvä tapa kiittää henkilökuntaa.

Pukeutuminen voi olla herkkä aihe, tosin vähemmän kaupungeissa. Monet fidziläiset pukeutuvat perinteisesti, ja ilmastosta johtuen pukeutuminen on usein kevyttä ja epämuodollista. Sukupolvien välinen kuilu on suuri; vanhemmat pukeutuvat nuoria huomattavasti konservatiivisemmin. Kylissä vierailleissa on sopivaa pukeutua vaatimattomasti ja riisua hattu, sillä hatun pitäminen päässä tulkitaan loukkaavaksi.

Tärkeimmät matkailukaupungit ja –alueet
Nadin kaupunki, joka sijaitsee  Viti Levun aurinkoisella länsirannikolla, on turismin tärkein keskus lentokenttineen, rantalomakeskuksineen sekä kalastus- ja ostosmahdollisuuksineen. Kaupunki sijaitsee myös lähellä monia mielenkiintoisia käyntikohteita, kuten suurta hindutemppeliä. Mielenkiintoisimmat kohteet löytyvät kuitenkin kaupungin ulkopuolelta: saaren keskiosa tarjoaa upeita vaellusmahdollisuuksia kansallispuistoissa, uimaretkelle houkuttelevia vesiputouksia ja ihastuttavia kyliä, joita massaturismi ei ole vielä tavoittanut.

Fidzin pääkaupunki Suva on saariston suurin kaupunki. Suvassa voi nauttia kaupunkilomasta ostoskeskuksissa, ravintoloissa ja yökerhoissa. Kaupungissa järjestetään myös monia tapahtumia. Pääkaupungista on hyvät liikenneyhteydet ympäri Fidziä, joten sieltä voi lähteä esimerkiksi saariston pienempiin kyliin tai luontoretkille.

    Viti Levulla sijaitseva Coral Coast, eli
    korallirannikko, on yksi saaren suosituimpia
    käyntikohteita. Sieltä löytyy monia hotelleja,
    pitkiä valkohiekkaisia rantoja ja sukellus-
    mahdollisuuksia. Korallirannikolle pääsee
    helposti esimerkiksi Nadista ja Suvasta.

Vanua Levun kulttuuri ammentaa pääosin intialaisten siirtolaisten perinteistä ja tältä, vähemmän turismiin suuntautuneelta, saarelta löytyy kookosplantaaseja, kauniita vesiputouksia ja sademetsiä upeine trooppisine lintuineen. Saaren monet syvät lahdenpoukamat ovat upeita kohteita kanoottiretkeilijöille.

    Fidziltä löytyy majoitusta jokaiseen makuun
    ja budjettiin, eksoottisista fidziläismajoista
    "bureista" korkeatasoisiin hotelleihin upeilla
    rannoilla. Yleisesti ottaen hintataso on
    Fidzillä suhteellisen edullinen.

 

 

Matkustusturvallisuus tällä hetkellä
Maan sisäpoliittinen tilanne on epävakaa. Poliittisia levottomuuksia voi syntyä nopeasti ilman varoituksia. Matkustajien on syytä välttää kaikkia suuria väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Heidän tulisi myös varautua paikallisten viranomaisten asettamiin tiesulkuihin. Kansainvälisiä ja paikallisia tiedotuskanavia on syytä seurata tarkasti. Turistialueilla ei ole esiintynyt mitään normaalista poikkeavaa. Tosin rikollisuutta, ryöstöjä ja pahoinpitelyjä tapahtuu edelleen, joskin armeijan partioinnit ja lisääntynyt valvonta ovat hillinneet niitä. Matkailijoita kehotetaan pitämään passeistaan hyvää huolta. Uuden passin saaminen pitkittää matkasuunnitelmia sekä aiheuttaa lisäkustannuksia, koska Fidzin ainoat passinantopisteet ovat Australiassa. Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa. Tarkemmat ohjeet: http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.

Rokotukset
Kaikille suositeltava rokotesuoja: Hepatiitti A, Kurkkumätä-Jäykkäkouristus, Tuhkarokko-Sikotauti-Vihurirokko (MPR).
Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja: Hepatiitti B, Lavantauti.

    Muut terveysviranomaisten ohjeet
    Suomella ja Fidzillä ei ole sosiaaliturva-
    tai sairausvakuutussopimusta, joten
    kaikenkattava matkavakuutus tulee
    hankkia ennen lähtöä. Kotiuttamista
    edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset
    ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman
    yksityistä matkustajavakuutusta. Terveyden-
    huollon palvelut ovat rajalliset. Fidzillä
    esiintyy denguekuumetapauksia ja HIV/
    AIDS-tartunnat ovat lisääntyneet
    merkittävästi viime vuosina.Lähteet
www.GraphicMaps.com
www.formin.fi
http://www.finland.org.au/Public/default.aspx?contentid=65727&culture=fi-FI
www.rokote.fi
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/matkailijan_terveys/matkailijan_terveysopas/
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=6550
http://www.fiji.gov.fj/
http://www.fijime.com/index.php/home
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fj.html
http://www.fiji-island-holidays.com
http://www.earthtravelexperience.com/maa_sivu.php?c=FJ
http://www.rantapallo.fi/fidzi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fid%C5%BEi
 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username