This is a free Purot.net wiki
  • View:

Meksiko (liittotasavalta)

Meksikon yhdysvallat tai Meksiko on Pohjois-Amerikan eteläosassa sijaitseva yli sadan miljoonan asukkaan maa, jonka rajanaapureita ovat YhdysvallatBelize ja Guatemala.

Meksiko on asukasluvultaan maailman suurin espanjankielinen maa. Meksiko on Pohjois-Amerikan kolmanneksi suurin maa pinta-alaltaan.

Maan pääkaupunki on México, josta käytetään usein myös englanninkielistä versiota Mexico City.

MATKUSTUSTURVALLISUUS TÄLLÄ HETKELLÄ

 
Meksikon poliittinen tilanne on vakaa, mutta alueellisia poliittisia levottomuuksia esiintyy ajoittain. Maan turvallisuustilanne on heikentynyt huomattavasti huumerikollisuudesta johtuen. Rikollisuus on yleistä.
Huumerikollisuutta esiintyy etenkin Michoacanin, Guerreron, Sinaloan, Chihuahuan, Sonoran, Coahuilan, Tamaulipasin, Durangon,Nuevo Leonin, Veracruzin ja Zacatecasin osavaltioissa sekä rajakaupungeissa, erityisesti Ciudad Juarezissa ja Tijuanassa. Myös Monterreyn ja Acapulcon kaupungeissa turvallisuustilanne on heikentynyt nopeasti.
Myös suurkaupungeille ja turistikeskuksille tyypillinen rikollisuus ja väkivalta on yleistä. Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa matkustettaessa on syytä pysytellä normaaleilla turistireiteillä. (1)
 
Yleisesti ottaen Meksikossa liikkuminen on kuitenkin edelleen varsin turvallista. Suurimmissa kaupungeissa ja joillakin syrjäisemmillä seuduilla on luonnollisesti alueita, joille ei kannata eksyä edes päiväsaikaan. Yöaikaan ei ole suositeltavaa liikkua ulkona jalkaisin ja hämärään aikaan kannattaa välttää esimerkiksi isojen käteissummien nostamista pankkiautomaateista. (2) Arvotavara, suuret rahasummat, matkaliput, passi ja maahantulokaavakkeet kannattaa säilyttää hotellin kassakaapissa ja mukana kannattaa pitää aina kopiota passista ja maahantulokaavakkeesta. (1)
 
(edit) Suomalaisten suosima Jukatanin niemimaa turistikohteineen ei kuulu huumerikollisuuden merkittäviin alueisiin, mutta toki suurten elintasoerojen maissa turisti on aina houkutteleva ryöstökohde. Siksi laukut ja reput kannattaa pitää näkyvillä ja mielellään sylissä erityisesti julkisissa liikennevälineissä matkustettaessa. Ryöstön kohteeksi joutuessaan ei kannata tehdä vastarintaa koska ryöstöt ovat usein väkivaltaisia. (1)
 

HYGIENIA JA ROKOTUKSET

 
Vesijohtovettä ei Meksikossa kannata juoda. Pullovesi on halpaa ja saatavilla kaikkialla. Ruoan suhteen kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta erityisesti katukojujen kohdalla. Näiden kojujen raaka-aineet saattavat olla vanhentuneita ja hygienia on usein puutteellista. Käsien desinfiointi ja hyvä yleishygienia on suositeltavaa kaikkialla. (2)
 
Matkailijan malariariski on pieni. Lähes yksinomaan hyvänlaatuista P. vivax-malariaa esiintyy ympäri vuoden maaseudulla tietyillä alueilla, joilla turistit harvoin käyvät. Tartuntavaara on suurin Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa. Tartuntavaaraa ei ole rannikon turistikohteissa. Malaria, hepatiitti ja lavantautirokotukset ovat harkinnanvaraisia. (3)
 
Maassa esiintyy ajoittain dengue-epidemioita, joten suojautuminen hyttysiltä on tärkeää. Juuri nyt tartunnat ovat lisääntyneet huomattavasti. Denguekuumetta esiintyy erityisesti Jaliscon, Yucatanin, Veracruzin, Guerreron, Oaxacan ja Morelosin osavaltioissa. Matkustettaessa normaalien turistireittien ulkopuolella tulee malarialääkityksen tarve tarkistaa lääkäriltä ennen matkaa. (1)
 
MATKUSTUSASIAKIRJAT
 
Meksikoon tarvitaan voimassaoleva passi. Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia edellyttäen, että matka-aika on enintään 180vrk. Kaikki matkustajat täyttävät maahantulokortin ja tullilomakkeen, jotka jaetaan lentokoneessa. (4) Maahantulokaavake täytyy säilyttää maasta poistumiseen asti ja siihen merkittyä aikaa ei saa ylittää (1)
 
 
VALUUTTA
 
Meksikon peso (MXN). Yksi peso on noin 0.05 euroa ja yksi euro on noin 17,52 pesoa.
 
Meksikossa kaupat, ravintolat, valuutanvaihtopisteet ja pankit eivät saa ottaa vastaan seteliä, jossa on pienikin merkintä (esim. kynällä tai leimasimella tehty) tai, joka on vähänkin revennyt. Määräys koskee kaikkia valuuttoja. Tarkista setelien kunto vaihtaessasi valuuttaa sekä Suomessa että Meksikossa. (4)
 
AIKAERO
 
Meksikon aikavyöhykkeet ovat UTC -6--8. (2) Kesäaika UTC -5–7. (5)
Kello on Suomalaisten suosimissa turistikohteissa 8 tuntia vähemmän kuin Suomessa. (4)
 
VALTIOMUOTO
 
Liittotasavalta. (4)
 
KIELET JA USKONNOT
 
Meksikon virallinen kieli on espanja. Meksikon alkuperäiskielten instituutti (Instituto Nacional de Lenguas Indígenas, INALI) laskee Meksikossa olevan lisäksi 68 alkuperäiskieltä. (1) Meksiko on maailman suurin espanjankielinen maa (7).
Hotelleissa ja turistikohteissa pärjää yleensä englannilla. (1)
 
 
Meksikossa ei ole virallista valtionuskontoa, mutta kirkolla on vahva ote meksikolaisten sielunelämään. Suurin osa väestöstä on katolilaisia, 77 prosenttia. Protestanttien osuus on 6 prosenttia. (1)
 
TAPAKULTTUURI
 
Meksikolaiset ovat kohteliaita ja hienotunteisia. Kohteliaisuudessa ei sanoja säästellä. Naispuolisia henkilöitä puhutellaan rouviksi señora a miehiä herroiksi señor. Kättely on yleistä myös ystävien kesken.
Kiire on melko tuntematon käsite (4), mutta pohjoisen suurissa kaupungeissa (Mexico City, Monterrey) ollaan kuitenkin melko täsmällisiä. (6)
 
Meksiko on pääosin katolinen maa ja siten uskontoon liittyvissä asioissa kannattaa osoittaa kunnioitusta. Katolisia juhlapyhiä juhlitaan lähes koko maassa ja uskonnon rooli päivittäisessä elämässä on yleisesti ottaen suurempi kuin esimerkiksi Suomessa. Vanhempia ihmisiä kuuluu lähtökohtaisesti aina teititellä. (2)
 
ILMASTO
 
Meksiko on pinnanmuodoiltaan vaihteleva ja maantieteellisesti laaja maa. Ilmasto vaihtelee pohjoisosien kuumasta ja kuivasta, lähes aavikkomaisesta eteläosan trooppisen kosteaan. Paikalliset korkeuserot vaikuttavat kuitenkin erityisesti etelässä ilmastoon ja maa jaetaankin korkeuseron mukaan ilmastovyöhykkeisiin, kuumaan, lauhkeaan ja kylmään. Sadekausi on kesällä, toukokuusta lokakuuhun. Elokuun ja lokakuun välisenä aikana maahan saattaa iskeä trooppisia myrskyjä joko Tyyneltämereltä tai Karibianmereltä, mutta ne ovat harvoin kehittyneet täysimittaisiksi hurrikaaneiksi asti (7)
 
KULTTUURI- JA ALUEVETOVOIMA
 
Meksikossa matkailijaa kiehtovat suurkaupunkien ja muinaisen intiaanikulttuurin lisäksi Karibian rannikoiden turkoosina helmeilevä kristallinkirkas meri snorklausmahdollisuuksineen, koralliriuttoineen ja valkoisine, silmänkantamattomiin jatkuvine hiekkarantoineen. Erityisesti maan kaakkoisimmassa osassa siijaitseva Jukatanin niemimaa on matkailijoiden suosiossa ja suositeltava myös Suomalaiselle turistille. Myös Guerreron osavaltiossa tyynen valtameren rannalla sijaitseva Acapulcon on tärkeä turistikohde.
 
Jukatanin niemimaa on kuuluisa myös ainutlaatuisista maya-nähtävyyksistään, mahtavista muinaisista kaupungeista porraspyramideineen. Mayojen rikas perintö näkyy edelleen värikkäässä jukatanilaisessa kansankulttuurissa. Lähistöllä sijaitsee useita kansallispuistoja joissa nautitaan trooppisesta luonnosta. (4)
 
Ihmiset matkustavat meksikoon hakemaan usein rauhallisuutta, rentoutta ja rentoa tunnelmaa, mutta saatavilla on myös yökerhoja ja vauhdikasta iltaelämää, kulttuuria ja historian siipien havinaa.
 
TÄRKEITÄ MATKAILUKAUPUNKEJA JA KOHTEITA (2, 5)
 

Acapulco

Cancun

Mexico City

Palenque

Playa del Carmen

Playacar

Puerto Vallarta

Teotihuacan

Chichen Itza

Tulum

Palenque

Teotihuacan

Isla de Holbox

Isla Mujeres

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username