This is a free Purot.net wiki
  • View:

Australia

Australia

Australia on turvallinen matkailumaa. Tulvia, pyörremyrskyjä ja metsäpaloja esiintyy tietyillä alueilla. Kattava matkavakuutus on suositeltava. Rokotuksista Australiaan matkustettaessa suositellaan normaalit kurkkumätä-jäykkäkouristus- ja tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko- (MPR) rokotukset sekä rokotus Japanin aivotulehdusta vastaan, varsinkin jos aikoo matkustaa Islands of Torres Straitin alueelle.

Australiaan matkustettaessa tarvitaan passi ja viisumi, sekä tietysti valuttaa joka on Australian dollari. Aikavyöhykkeitä on kolme: GMT +10, GMT +9½ ja GMT +8.

Valtiomuodoltaan Australia on Perustuslaillinen monarkia ja parlamentaarinen demokratia, joka kuuluu brittiläiseen kansainyhteisöön. Se on liittovaltio joka koostuu kuudesta osavaltiosta ja kahdesta territoriosta. Muodollinen valtionpäämies on Iso-Britannian kuningatar Elisabeth II, jota edustaa liittovaltiotasolla kenraalikuvernööri ja osavaltiotasolla kuvernöörit. Käytännössä maata johtaa pääministeri jolla on laajat toimeenpanovaltuudet.

Virallinen kieli Australiassa on Englanti. Australian englanti tosin eroaa jonkin verran brittienglannista, ja onkin saanut paljon vaikutteita englannin cockneymurteesta ja Irlannista Australiaan aikanaan tuoduilta vangeilta. Valtionuskontoa Australiassa ei ole, mutta kristinusko on maan valtauskonto. Buddhalaisuus on toiseksi suurin uskonto ja sitä seuraavat islam ja hindulaisuus.

Pohjois-Australian ilmasto on trooppinen ja kuuma, Etelä-Australian subtrooppinen ja lauhkea. Talvi on kesä-elokuussa ja kesä joulu-helmikuussa. Pohjoisen tropiikissa talvi on kuiva ja kesä kostea, etelässä talvi on sateinen ja kesä kuiva. Itärannikon eteläosissa sademäärä jakautuu tasaisemmin vuoden mittaan. Suurin osa sateista lankeaa rannikolle, sisämaa on kuiva. Sademäärä vaihtelee huomattavasti vuodesta toiseen.

Australialaiset ovat rentoja ja välittömiä. He arvostavat rehellisyyttä, avoimuutta, suorapuheisuutta ja huumorintajua ja välttävät isottelua ja teeskentelyä. Puheenaiheet ovat vapaasti valittavissa, tosin rotukysymyksiä, ja sitä kuinka paljon joku ansaitsee, kannattaa välttää. Tervehtiessä kätellään ja keskusteltaessa on suositeltavaa katsoa silmiin. Puhuteltaessa käytetään titteleitä Mr ja Mrs mutta useimmiten keskusteltaessa sinuttelu alkaa heti esittelyn jälkeen.

 Australian luonto on hyvin erilainen kuin muualla, johtuen siitä että se ollut pitkään eristyksissä muusta maailmasta. Australiasta löytyy hienoja hiekkarantoja, tuuheita metsiä ja korkeita vuoristoja. Australian omanlaisesta eläimistöstä voi esimerkkeinä mainita kengurut ja muut pussieläimet. Eukalyptuspuut ovat kenties parhaiten tunnettuja Australian erilaisesta kasvistosta.

Australia on kulttuurillisesti rikas maa. Australiasta on lähtöisin monia tunnettuja näyttelijöitä ja musiikin tekijöitä esimerkkeinä voisi mainita Nicole Kidmanin, Heath Ledgerin, Kylie Minoguen ja AC/DC:n. Tunnetuimpia kulttuurikohteita on varmasti Sydney Oopperatalo. Perthin kaupunki on tunnettu museoistaan ja gallerioistaan ja vanhin teatteri löytyy Hobartista. Australiassa järjestetään vuosittain monenlaisia kulttuuritapahtumia ja festivaaleja esimerkiksi Melbourne International Arts. Kulttuurista puhuttaessa on myös mainittava Australian alkuperäiskansan, Aboriginaalien, kulttuuri. Heidän laulunsa, tarinansa ja tanssinsa ovat periytyneet nykypolville melkeinpä muuttumattomina tuhansien vuosien takaa.

Australian suurimmat ja matkailun kannalta tärkeimmät kaupungit ovat Sydney, Melbourne ja Brisbane. Australian pääkaupunki, Canberra, tarjoaa myös paljon erilaista nähtävää. Australiassa on monia, hyvin erilaisia matkailualueita; Suuri Valliriutta, Australian Alpit ja Tasmanian saari jonka luonto eroaa Australian muusta luonnosta. Great Ocean Road vie Torquaystä, läheltä Melbournea Eteläisen meren rantoja seuraillen Portlandiin. Matkan varrelta löytyy upeita rantoja, sademetsää ja kallioita.  Australian luonnonnähtävyyksistä kuuluisin on Uluru eli Ayers Rock Australian keskiosassa.

 

Lähteet:

1
Likers
iinapalvajarvi

Australian kartta

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username